SAMTRENING: Norske og amerikanske spesialstyrker trente sammen under øvelsen «Fluid Needle» på Østlandet.
SAMTRENING: Norske og amerikanske spesialstyrker trente sammen under øvelsen «Fluid Needle» på Østlandet. Foto: Ingeborg Marie Gloppen Johnsen/Forsvaret

Her øver norske og amerikanske spesialstyrker på å redde ut personell bak fiendens linjer

– Vi må være klare til å respondere på kort varsel, sier sjefen for Luftforsvaret.

Samtidig som det svenske forsvaret hastesendte store militærstyrker til Gotland i Østersjøen, trente norske og amerikanske spesialstyrker ifølge Forsvaret sammen på Østlandet, med støtte fra flere avdelinger fra Luftforsvaret.

Norske og amerikanske soldater firer seg ut av Osprey-fartøyet.
Norske og amerikanske soldater firer seg ut av Osprey-fartøyet. Foto: Forsvaret

Det amerikanske tiltrotorluftfartøyet CV-22 Osprey, som er laget for å hente ut og sette inn spesialstyrker, var på Rygge i forbindelse med øvelsen.

Fartøyet kan ta av og lande vertikalt, og når det er i lufta kan det vri på propellene og operere som et fly.

På norsk side deltok Luftforsvarets helikopterstyrke til spesialstyrkene, transportflyet C-130J Hercules og kampflyene F-16.

På kort varsel

De allierte styrkene trente på å hente ut personell av fiendtlige eller usikre miljøer, enten de er savnet, fanget eller isolert, opplyser Forsvaret.

Fly og helikoptre støttet styrker på bakken og på sjøen, heter det i en video som Luftforsvaret har lagt ut på Instagram.

– Vi må være klare til å respondere på kort varsel og operere i et værhardt klima – i arktiske forhold sammen med våre venner og allierte, sier generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret.

Invitert til Norge

Hun tok imot USAs flyminister Barbara Barrett på rullebanen med en «koronahilsen», og hilste med albuen da Barrett steg ut av VIP-flyet på Rygge.

Flydropp under spesialstyrkeøvelsen.
Flydropp under spesialstyrkeøvelsen. Foto: Ingeborg Marie Gloppen Johnsen/Forsvaret

– Jeg er stolt av at vi er allierte. Sammen er vi sterkere, sa Barrett.

Barrett ble tidligere i år invitert til Norge av Forsvarsdepartementet, som ville ha henne til Norge for å diskutere nærmere samarbeid.

US Air Force la i sommer frem sin Arktis-strategi, der det amerikanske flyvåpenet vektlegger økt evne til avskrekking også i nordområdene.

CV-22 Osprey har trent i Nord-Norge tidligere, og drev i desember 2019 vintertrening så langt nord som på Banak i Finnmark, sammen med grensejegere fra Garnison Sør-Varanger.

Tonje Skinnarland og Torgeir Gråtrud på Rygge, der Luftforsvarets helikopterstyrke til spesialstyrkene holder til.
Tonje Skinnarland og Torgeir Gråtrud på Rygge, der Luftforsvarets helikopterstyrke til spesialstyrkene holder til. Foto: Onar Digernes Aase/Forsvaret

– Samarbeidet mellom Norge og USA daterer helt tilbake til andre verdenskrig og det er basert på tillit og et godt partnerskap, sier generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef Forsvarets spesialstyrker.

Oberstløytnant Ørjan Funderud, sjef for Special Operations Air Task Group (SOATG) ved 134. luftving på Rygge, sier at det er viktig at norske og amerikanske styrker lærer av hverandre under øvelser som «Fluid Needle».

– Øvingsutbyttet og samhandlingen blir styrket når allierte partnere øver sammen, sier Funderud.

Relatert