Fem personer alvorlig skadd etter fest i bunker

25 personer ble fraktet til sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet da de festet i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Alle er utenfor livsfare.

Operasjonsleder André Kråkenes fortalte til TV 2 at en patrulje så flere ungdommer som virket omtåket, rundt klokken kvart på fire natt til søndag. Ungdommene fortalte at de hadde vært i en bunker i området.

– Da vi kom på stedet, så vi flere som hadde besvimt. Det virker som at det er en ungdomsgjeng som har hatt fest i et nedlagt sivilforsvaranlegg, og at de har brukt aggregater til å spille musikken sin, sa Ronny Andersen fra brannvesenet på stedet.

Syv personer ble funnet bevisstløse inne i bunkeren, og totalt 25 personer ble fraktet til sykehus.

Overlege ved OUS, Fridtjof Heyerdahl, bekrefter at pasientene hadde tegn på kullosforgifting. Han sier også at to av pasientene er utskrevet, og at fem er på en overvåkningsavdelig.

– Alle pasientene har våknet noe til, men for fem av pasientene har vi da i utgangspunktet vurdert det som å være alvorlig, sier Heyerdahl.

Ingen skal imidlertid være i livsfare.

STENGT: Det er nå ikke mulig å komme seg inn i grotten. Foto: JIl Yngland / NTB scanpix
STENGT: Det er nå ikke mulig å komme seg inn i grotten. Foto: JIl Yngland / NTB scanpix

Raveparty

Politiet skriver at opp mot 200 personer kan ha vært innom festen i løpet av natten.

Oslo universitetssykehus skriver på Twitter at folk som har vært på festen, og som har symptomer på at de kan være forgiftet, må oppsøke legevakt for undersøkelse av blodgass.

Kråkenes opplyser til TV 2 at personer politiet har snakket med forteller at det har vært et privat raveparty i bunkeren. Der skal det ha blitt brukt narkotika.

– Ungdommene brukte aggregater til å spille musikken sin, og aggregatene lager jo eksos. Dermed har det blitt oksygenmangel inne i grotten, sier Ronny Andersen, fra brannvesenet på stedet.

Det var 16 prosent oksygen i grotten ifølge brannvesenets målinger, noe som er svært lite.

Luft inneholder 21 prosent oksygen.

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, sier at festen ble arrangert i forbindelse med en fødselsdagsfeiring. Han omtaler bunkeren som en grotte.

– En av patruljene våre ble vinket til av noen som følte seg dårlig og trengte hjelp. Mens patruljen hjelper til og snakker med personen, kommer det flere ut av grotten, forteller han.

Festen fant sted i krysset mellom Uelands gate og Collets gate, like ved Lovisenberg sykehus.

HULE: Sju personer er funnet bevisstløse og sendt til sykehus etter at de trolig ble kullosforgiftet på en fest i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.
HULE: Sju personer er funnet bevisstløse og sendt til sykehus etter at de trolig ble kullosforgiftet på en fest i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Foto: Geir Olsen

Ingen avhør

Alle nødetater rykket ut til stedet natt til søndag. Politiet hadde tidlig søndag morgen ikke avhørt noen av festdeltakerne og har heller ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

– Nå prøver vi å samle navn på vitner og pasientene, og prioritere hvem vi skal snakke med først, sier Kråkenes.

Han sier videre at de nå vil undersøke hvem som står bak festen.

– Vi må avdekke hvem som er arrangør. Vi vet at noen aggregater ble båret inn og tror det skal være årsaken til kullosforgiftningen.

Bunker

Ungdommene har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkeren, som har vært avlåst og stengt.

– Det er en inngang som er brutt opp, man må klatre litt for å komme dit, sier Kråkenes.

Han forteller videre at inngangen til bunkeren er cirka én meter høy og én meter bred.

Operasjonsleder Cathrine Sylju sier til TV 2 at festdeltakerne også måtte fjerne en lem og trematerialer for å komme seg inn i tilfluktsrommet.

– Vi visste at det var en en bunker der, men vi har ingen tidligere erfaringer med at det har vært fester der, sier hun.

ADVARSEL: Politiet advarer mot flere fester i grotten. Foto: JIl Yngland / NTB scanpix
ADVARSEL: Politiet advarer mot flere fester i grotten. Foto: JIl Yngland / NTB scanpix

Relatert