FULL STRID: Det er full strid i Arbeiderpartiet - igjen. Trøndelag Arbeiderparti vraker innstillingen som ble lagt fram mandag.
FULL STRID: Det er full strid i Arbeiderpartiet - igjen. Trøndelag Arbeiderparti vraker innstillingen som ble lagt fram mandag. Foto: NTB Scanpix

TV 2 erfarer: Nærmer seg løsning med kvinnelig leder

Trøndelag Arbeiderparti vraker innstillingen der Trond Giske var foreslått som leder. Det nærmer seg en løsning med en kvinne som ny leder, erfarer TV 2.

Innstillingen til fylkeslaget ble vraket torsdag kveld etter at AUF i Trøndelag trakk sin støtte til Giske.

– Arbeidsutvalget (AU) i Trøndelag Arbeiderparti har hatt møte med leder i valgkomiteen som har informert om at innstillingen som ble lagt frem på mandag, ikke lenger er gjeldende, skriver fylkessekretær Jan Thore Martinsen i en pressemelding torsdag kveld.

– AU har derfor bedt valgkomiteen jobbe videre med å få frem en innstilling til årsmøtet, skriver Martinsen videre.

Alternativer

Valgkomiteen hadde torsdag kveld et krisemøte.

Der diskuterte de alternative kandidater til Trond Giske og har ifølge TV 2s kilder tatt kontakt med AUF i Trøndelag for høre hvilken kandidat de vil støtte.

TV 2 erfarer at det nærmer seg en løsning med en kvinne som ny leder etter at innstillingen ble vraket torsdag kveld.

Varaordfører Marit Bjerkås, som er innstilt som organisatorisk nestleder i det nye styret, er den mest aktuelle kandidaten for AUF.

Hun bekrefter at hun opprettholder sitt kandidatur.

– Jeg står fortsatt til disposisjon for partiet, sier Bjerkås til TV 2.

Sentrale Ap-kvinner i Trøndelag har også jobbet intenst denne uken for å få samling om Tone Våg som motkandidat til Giske.

Våg har på sin side tidligere gjort det klart at hun opprettholder sitt lederkandidatur.

Vil ikke stå i veien

Ordfører Amund Hellesø i Nærøysund, som var innstilt som nestleder, vil ikke stå i veien for en kvinnelig leder.

– Jeg har ikke fått noen forespørsel om det fra valgkomiteen på nytt. Om jeg får det, vil jeg ta stilling til det da, men slik jeg opplever situasjonen så ønsker mange i partiet en kvinnelig leder, og jeg vil ikke stå i veien for det, sier han til TV 2 og fortsetter:

– Jeg ønsker som tidligere at det skal bli ro rundt personene og fokus på politikken, sier han.

Valgkomiteens leder Arild Grande vil ikke kommentere valgkomiteens situasjon nå utover dette:

– Valgkomiteen har i kveld hatt møte og er innstilt på å utarbeide nytt forslag i løpet av fredag.

TV 2 kjenner til at AUF tidligere i prosessen var åpen for å vrake Giske, men dette ble avskrevet etter at Steinkjer, Verdal og Stjørdal Ap gikk sammen om å støtte Giske i forrige uke.

Krisemøte

AUF trakk sin støtte til Giske under et ekstraordinært styremøte torsdag ettermiddag, skriver de i en pressemelding.

«AUF i Trøndelag har på ekstraordinært fylkesstyremøte i ettermiddag besluttet at AUF ikke lenger stiller seg bak den enstemmige innstillingen til valgkomiteen, grunnet den siste utviklingen i saken om Trond Giske.»

AUF skriver de videre:

«Fylkesstyret i AUF i Trøndelag vil på lørdag kreve skriftlig votering, og oppfordrer på det sterkeste alle medlemmer av AUF ikke å stemme for Trond Giske som ny fylkespartileder.»

Beskjeden fra AUF kom like etter at Adresseavisen publiserte et lengre intervju med lokalpolitiker Sandra Skillingsås, der hun for første gang forteller om sine opplevelser med Trond Giske.

Skillingsås er innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap. I 2013 begynte hun som valgkampmedarbeider.

Til Adresseavisen forteller hun om flere ubehagelige opplevelser i fylkespartiet, og det hun karakteriserer som en ukultur.

Hun beskriver blant annet en episode med Trond Giske fra 2014.

Overfor Adresseavisen forklarer hun hvorfor hun velger å stå frem med sin historie bare to dager før Giske etter planen skal velges som fylkesleder:

– Hvis valget skjer uten at jeg har sagt noe, er jeg med på å legitimere det som skjer. Det vil jeg ikke. Jeg vurderte å trekke meg, eller stille ultimatum, når innstillingen kom, men landet på at nok damer har trukket seg på grunn av han, sier Skillingsås.

Hun har ikke besvart TV 2s henvendelser torsdag kveld.

Giske: – Beklagelsen gjelder fortsatt

Trond Giskes har gitt TV 2 tillatelse til å gjengi sitatene han har gitt til Adresseavisen.

– I 2017 beklaget jeg dypt at jeg ikke hadde vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner, og den beklagelsen gjelder fortsatt. Det har også i Trøndelag vært for lite bevissthet om festkultur, som jeg også har vært en del av, og vi har gjort mye for å rydde opp i dette de siste årene, sier Giske, som er innstilt som leder i Trøndelag Ap, til Adresseavisen.

Torsdag kveld kom det også et varsel mot ham, hvor en 24 år gammel kvinne hevder at hun ble strøket på låret av Giske for seks år siden, sier Giske selv i et lengre innlegg på Facebook.

I innlegget avviser han varselet og tar kritiserer samtidig pressen.

Han skriver også at han har forståelse for om Trøndelag Ap velger en annen som leder.

Opprop mot Giske

Torsdag kveld har over 200 underskrevet et opprop mot at Giske blir ny fylkesleder.

«Trond Giske bør ikke få ny tillit til fremskutte verv i partiet», står det i oppropet.

«Ja, Trøndelag velger selv sine leder, men når dette valget smerter og skader oss alle, synes vi det er riktig å gi beskjed: Dette føles feil for oss! Metoo var et veiskille. Vi vil ikke lenger akseptere denne typen adferd fra våre ledere. Det må være grenser for hva vi kan akseptere i et parti», heter det videre.

Leder av Nordre Follo Ap, Morten Ellingsen, forteller at det er han som har skrevet oppropet og begynt å sende det rundt i partiet. Han begynte i sitt eget lokallag, men så har oppropet spredt seg.

Relatert