Ingebjørg Blindheim fikk Tabuprisen for å hjelpe unge på Snapchat og Instagram med tjenesten Psykt Ærlig.
Ingebjørg Blindheim fikk Tabuprisen for å hjelpe unge på Snapchat og Instagram med tjenesten Psykt Ærlig. Foto: Viktor Fylling

kontaktet av barn med selvmordstanker:

– Ringte ambulansen hver dag

Ingebjørg Blindheim (22) fortvilte over manglende hjelp til psykisk syke og startet Psykt Ærlig på Snapchat og Instagram. I dag fikk hun Tabuprisen fra Rådet for psykisk helse for å ha hjulpet barn ned til 12 år som har selvmordstanker.

Da Blindheim startet Psykt Ærlig i sosiale medier for tre år siden svarte rundt 15 prosent av elevene på ungdomsskolen at de hadde depressive symptomer. Ungdatas undersøkelser viser at tallet øker. Angst og depresjon er blant de vanligste plagene blant unge i Norge.

Stadig yngre med selvmordstanker

Når barn ned i 12 år sender snap til Psykt Ærlig og skriver at de sliter prøver de sju frivillige i tjenesten å støtte og fortelle hvor de kan få hjelp.

– Det var perioder hvor jeg ringte ambulansen hver eneste dag i flere uker for mennesker som ville ta sitt eget liv. Alle de har det gått bra med, forteller prisvinneren.

– Så er det de det ikke går bra med, som ikke blir møtt med den hjelpen de trenger når jeg ber om hjelp.

Fikk takk for å ha reddet liv

Hun fikk gratulasjoner fra statsminister Erna Solberg (H) men ble mest rørt da en av de 18 000 følgerne tok ordet under prisutdelingen.

29 år gamle Ida Mie Eilertsen som aldri hadde talt til en forsamling før, takket Blindheim for å ha reddet livet hennes.

– Hvis døren er stengt, og du ringer men det står 15 personer i kø for å få hjelp, er det håpløst. Vi trenger en arena hvor man kan komme når som helst, ikke en gang i uken, ber Eilertsen.

Etterlyser flere behandlere

Blindheim sier en døgnåpen chat er viktig, men etterlyser også flere behandlere slik at unge skal slippe å vente i tre måneder på hjelp til å leve.

- Vi trenger en døgnåpen chat, men vi trenger også et bedre helsevesen som kan gi rask og tett oppfølging, sier hun.

Leder i Stortingets helse- og omsorgskomite roser 22-åringen for at hun fortalte om lukkede nettverk der unge delte destruktive tanker.

- Vi hører om selvskading, om selvmord, om stor ensomhet. Hun har åpnet øyene for oss og trykket på en alarmknapp så her bør vi alle reagere, sier Geir Bekkevold (KrF).

Han håper regjeringens handlingsplan for å forebygge selvmord som kommer 10. september vil utgjøre en forskjell så folk velger livet.

- Det burde jo være sånn at en barn ikke møter stengte dører, sier han.