LADD: Politiet pågrep en mann på et hotellrom på Hamar med en ladd pistol. Pågripelsen førte til at de rullet opp en av distriktets største straffesaker noensinne.
LADD: Politiet pågrep en mann på et hotellrom på Hamar med en ladd pistol. Pågripelsen førte til at de rullet opp en av distriktets største straffesaker noensinne. Foto: Politiet

Skulle etterforske trusler – rullet opp gigantisk svindelsak ved ren tilfeldighet

Politiet mener de tiltalte har svindlet til seg over 20 millioner kroner. Saken ble rullet opp ved en tilfeldighet etter at en mann ble pågrepet med en ladd pistol på et hotellrom.

I tillegg mener politiet å kunne bevise svindelforsøk på nesten 40 millioner kroner.

De tiltalte skal ha tilegnet seg lovpapirer og bankID-brikker tilhørende andre personer, og tatt opp store lån hos flere banker.

Totalt er det snakk om ni ulike tiltaler. Syv av de tiltalte har flere låneopptak i sine navn, men politiet mener de var kjent med at det dreide seg om svindel, og de er dermed tiltalt for medvirkning.

Startet tilfeldig med pågripelse av bevæpnet mann

Saken startet i november 2018, da politiet pågrep en mann på et hotellrom i Hamar.

Patruljen var egentlig på stedet i forbindelse med en trusselsak. Da de gikk inn på hotelrommet fant den mannen bevæpnet med et ladd våpen.

– I tillegg fant vi flere bankID-brikker og mye lovpapirer med tilknytting til andre personer enn ham selv, forteller politiinspektør i Innlandet politidistrikt Richard Røed til TV 2. Han ønsker ikke å svare på spørsmål om hvorfor mannen var bevæpnet.

Politiet reiste dermed til mannens hjemadresse, som er på Hamar. Der fant de enda flere lovpapirer og bankID-brikker.

Med bakgrunn i dette beslaget gjennomførte politiet flere ransakninger, pågripelser og varetektsfengslinger.

– Det hadde i utgangspunktet ikke noe med vinning å gjøre, så saken startet ved en ren tilfeldighet, sier Røed.

Organisert kriminelt nettverk

Politiet mener bakmennene har tilegnet seg lovpapirer blant annet i bytte mot å slette den enkeltes narkotikagjeld. I flere av tilfellene har BankID-brikkene vært benyttet til å endre skatteopplysninger på Altinn, som igjen har vært brukt som grunnlag for lånesøknader.

Flere av de tiltalte er kjenninger av politiet, og er tidligere straffedømt for økonomisk kriminalitet. De tilhører et miljø i Innlandet som beskrives som belastet.

Den ene hovedtiltalte sitter allerede inne til soning. Vedkommende ventet på å sone en dom for grov økonomisk kriminalitet da bedragerisaken ble rullet opp i 2018.

Påtalemyndigheten mener at de har avdekket et organisert kriminelt nettverk.

– Blant de største

Det er satt av åtter uker til saken, som kommer opp for retten den 8. september. Det er statsadvokat Thorbjørn Klundseter som er aktor og vil lede saken for påtalemyndigheten.

AKTOR: Thorbjørn Klundseter er påtaleansvarlig i saken.
AKTOR: Thorbjørn Klundseter er påtaleansvarlig i saken. Foto: Scanpix

Røed forteller at Innlandet politidistrikt har brukt store ressurser på å etterforske saken.

– Det har vært omlag 20 mann som har jobbet full tid i et halvannet år med denne saken, så dette er noe vi har prioritert, sier han.

Røed mener omfanget av saken og antallet tiltalte og involverte, gjør den til en av de aller største distriktet noensinne har etterforsket.

– Om det ikke er den største så er den i alle fall blant de største. Den kunne også ha vært større, med tanke på de 40 millionene som er forsøkt svindlet, men bankene stoppet mange av utbetalingene, forteller politiinspektøren.

Alle de tiltalte er norske statsborgere, bortsett fra én som er fra Bulgaria.

Relatert