Jacob (29) som ble skutt i USA skal ha blitt lam: – Må et mirakel til for at han skal gå igjen

Afroamerikanske Jacob Blake (29) som ble skutt av politiet i Kenosha i USA, er blitt lam fra livet og ned, ifølge hans far. Familien går nå til sivilt søksmål.

Både far og sønn heter Jacob Blake, og faren forteller om skuddskadene til avisa Chicago Sun Times. Legene vet foreløpig ikke om lammelsene vil bli permanente.

– Hva kunne rettferdiggjøre alle disse skuddene, spør Blake i intervjuet.

En video lagt ut på sosiale medier viser tilsynelatende hvordan 29 år gamle Jacob Blake blir skutt en rekke ganger i ryggen av politiet.

Bakgrunnen for hendelsen, som fant sted i helgen, er uklar. Den har utløst demonstrasjoner mot politivold og rasisme i Kenosha.

Familien møtte pressen

Tirsdag kveld norsk tid møtte familien til Jacob Blake pressen.

Familiens advokat Ben Crump sier under pressekonferansen at det skal et mirakel til for at Jacob Blake noen gang kommer til å gå igjen, ettersom kulene gikk gjennom ryggraden hans.

En annen forsvarer av familien sier at kulene har ført til at flere indre organer har vært nødt til å bli fjernet, og at lever og nyrer har blitt truffet av kuler.

Ifølge forsvareren går familien nå til sivilt søksmål.

Moren forteller at sønnen kjemper for livet.

- Vi trenger bare at dere ber. I dag da jeg kjørte gjennom byen så jeg mye ødeleggelser. Dette representerer verken sønnen min eller det familien vår står for. Hvis Jacob visste hva som foregår med volden og ødeleggelsene, ville han ikke vært fornøyd, sier Jacobs mor og fortsetter:

– Så jeg ber om og oppfordrer alle i Wisconsin og utenfor byen om å ta ansvar. Innbyggere, politi, brannmenn, poltikere: Gi Jacob rettferdighet nå ved å gå i hjertene deres.

Tre sønner satt i bilen

Natt til tirsdag norsk tid satte guvernøren i Wisconsin inn nasjonalgarden for å håndtere protestene etter at mannen ble skutt og såret av politiet, melder WTMJ-TV i Milwaukee.

Jacob Blake ble skutt syv ganger i ryggen av politiet søndag og er alvorlig skadd. Blakes advokat, Ben Crump, sier 29-åringens tre sønner var i bilen da han ble skutt.

Hendelsen utløste samme dag demonstrasjoner i byen Kenosha, rundt 50 kilometer sør for Milwaukee.

Tåregass

Mandag kveld var det nye sammenstøt mellom demonstrantene og politiet, som brukte tåregass for å spre folk.

Demonstranter kastet steiner og satte fyr på biler, skriver Milwaukee Journal Sentinel.

Guvernør Tony Evers i Wisconsin ba demonstrantene om å avstå fra voldsbruk og ødeleggelser og sa at 125 soldater fra nasjonalgarden kommer til å være i byen for å beskytte «kritisk infrastruktur».

Samtidig ble det innført portforbud i deler av Kenosha for andre natt på rad.

Like før portforbudet trådte i kraft klokken 20 lokal tid, samlet en gruppe seg utenfor tinghuset i byen. Noen av dem kastet vannflasker og andre gjenstander mot politiet, som hadde stilt seg opp ved inngangen til tinghuset.

Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene om lag en halvtime etter at portforbudet hadde tredd i kraft, men ikke alle demonstrantene forlot stedet. (TV 2/NTB