Enorm demonstrasjon mot Lukasjenko i Minsk

Over 150.000 demonstranter protesterer i Minsk søndag med krav om at president Aleksandr Lukasjenko må gå.

DEMONSTRASJON: Titusenvis har tatt til gatene søndag for å vise misnøye overfor den sittende presidenten i landet. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Titusenvis har tatt til gatene søndag for å vise misnøye overfor den sittende presidenten i landet. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

– Vi har bare to krav. Rettferdige valg og en slutt på volden, sier 32 år gamle Igor, som er en av titusenvis av demonstranter som har samlet seg på Selvstendighetsplassen i Minsk.

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier. Etter uker med demonstrasjoner ba han lørdag hæren ta strenge midler i bruk.

Enormt oppmøte

Forrige søndag ble den største demonstrasjonen i landets historie gjennomført. Da rapporterte Reuters om at det var 200.000 demonstranter i gatene.

Dagens demonstrasjon har fått navnet «Marsjen for Hviterussland» av arrangørene.

En journalist basert i Minsk, Franak Viacorka, melder om at det minst er samlet 250.000 i Hviterusslands hovedstad søndag ettermiddag.

AFPs journalist i Minsk melder om at det er flere titusener som deltar i demnostrasjonene.

Journalist i den tyske avisen Bild, Paul Ronzheimer skriver på Twitter at politiet sier at dette er et uautorisert folkemøte, men at folk gir blaffen i meldingen.

I nabolandet Litauen er det også demonstrasjoner i solidaritet med opposisjonen i Hviterussland, og der skal det dannes en menneskekjede fra hovedstaden Vilnius og fram til grensen mot Hviterussland.

Frykter militær motstand

Myndighetene har advart folk mot å delta i ulovlige demonstrasjoner, og lokale medier har publisert bilder av opprørspoliti med skjold og vannkanoner på vei mot Selvstendighetsplassen.

Lukasjenko fordømte tidligere denne uken demonstrasjonene som han sier er basert på støtte fra vestlige land. Han beordret hæren til å forsvare det vestlige Hviterussland.

– Fedrelandet står i fare. Det innebærer å iverksette de strengeste tiltakene for å beskytte vår territorielle integritet, sa Lukasjenko ifølge The Guardian.

Lukasjenko poserer med maskingevær

En video viser Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko som holder en Kalashnikov i hånden søndag mens hundre tusener demonstrerer i Minsk.

Videoen sirkulerer på Twitter , Telegram og andre sosiale medier og viser en bestemt Lukasjenko som går ut av et helikopter på Uavhengighetsplassen i Minsk og går i retning presidentpalasset.

Han er svartkledd, og i hånden holder han en Kalashnikov-rifle. Han skal også være iført en skuddsikker vest. Videoen oppgis å komme fra presidentens presseavdeling.

Videoen ble lagt ut mens spekulasjonene har gått i Hviterussland om presidenten ville bli ført i sikkerhet bort fra hovedstaden.

Opposisjonsleder villig til å returnere

Svetlana Tikhanovskaja, som stilte som kandidat til presidentvalget, reiste for noen uker siden med sin familie fra Hviterussland grunnet fare for egen sikkerhet.

Hun var raskt ute etter valget og krevde resultatet underkjent. Hun befinner seg nå i Litauen, og ifølge Sky News vurderer hun å reise tilbake om Lukasjenko vil inngå samtaler.

Hun kom også med en oppfordring til hviterussisk militære som blir satt inn for å kue demonstranter.

– Dere trenger ikke å gjøre dette, sa Tikhanovskaja til Sky News.

Russland kritisk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er kritisk til opposisjonen i Hviterussland. Han anklager opposisjonsledere som har dratt fra landet for å ønske vold og ikke fredelige protester, og mener Svetlana Tikhanovskaja ikke har et konstruktivt program.

I en uttalelse til russiske nyhetsbyråer sier Lavrov at endringer i Hviterusslands grunnlov kan være en måte å løse problemene på.

EU anerkjenner ikke Lukasjenkos valgseier og har varsler sanksjoner mot en rekke personer som har stått bak vold mot demonstranter og valgfusk.