PST: Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke kommentere saken umiddelbart, men har siktet en mann for å ha delt informasjon med en fremmed makt.
PST: Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke kommentere saken umiddelbart, men har siktet en mann for å ha delt informasjon med en fremmed makt. Foto: Varfjell, Fredrik

Norsk borger siktet av PST – skal ha overlevert informasjon til fremmed stat

Mannen er siktet for å ha overlevert informasjon som kan skade grunnleggende nasjonale interesser. Statsminister Erna Solberg er informert om saken.

Mannen fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 15 mandag. Det opplyser PST.

De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Siktelsen omhandler straffelovens paragraf 123 og 124, som omhandler avsløring og grov avsløring av statshemmeligheter.

Om forholdet skal anses som grovt må gjerningspersonen enten være medlem av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett eller tilhører landets øverste sivile eller militære ledelse, hemmeligheten må være betrodd gjerningspersonen i tjeneste eller arbeid, hemmeligheten må være avslørt til en fremmed stat eller en terrororganisasjon, eller hemmeligheten må ha forvoldt betydelig skade.

Ansatt i Veritas

Den siktede er en norsk mann i 50-årene som er født i utlandet.

De siste årene har han hatt en sentral stilling i Det norske Veritas, noe selskapet bekrefter overfor TV 2.

– Vi gjør det vi kan for å tilrettelegge for politiets arbeid, sier informasjonsdirektør Per Wiggo Richardsen i Veritas.

– Jeg kan bekrefte at han er anholdt og siktet for spionasje, sier Richardsen.

– Personlig kom siktelsen som en stor overraskelse, og det er jeg sikker på at den gjør for andre ansatte. Dette er en alvorlig sak, og vi er i en åpen dialog med politiet og gir dem tilgang til det de måtte be om, sier han.

Richardsen sier han ikke har kjennskap til om det er gjort beslag i selskapet. Han kjenner ikke til hvilken stilling den siktede har eller hvilken i formasjon han har hatt tilgang til. Det er ikke klart om siktelsen dreier seg om informasjon vedkommende har fått gjennom arbeidsplassen.

Ikke tidligere straffedømt

Av det TV 2 kjenner til er mannen ikke tidligere straffedømt.

Han har fått oppnevnt Marianne Darre-Næss som forsvarer. Hun har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelser.

Statsminister Erna Solberg (H) er informert om saken, men har ingen ytterligere kommentarer.

– Dette er en sak i påtalesporet, og det er PST som uttaler seg og fører denne saken. Politiske myndigheter driver ikke med etterforskningsarbeid, sier Solberg.

– Har du visst dette lenge?

– Jeg ble informert da det ble klart at det var en pågripelse fordi dette dreier seg forholdet til andre land. Men det er altså PST som har ansvar for å følge saken. Dette er en sak i et etterforsknings- og påtalespor, og har ingenting direkte med politiske myndigheter å gjøre.