KRITISK: For de ansatte ved Charlottenberg shoppingcenter får de nye norske reiserådene store konsekvenser.
KRITISK: For de ansatte ved Charlottenberg shoppingcenter får de nye norske reiserådene store konsekvenser. Foto: Harald Jacobsen / TV 2

– Det får katastrofale følger

CHARLOTTENBERG (TV 2): Nordmenn står for 85 prosent av omsetningen til Charlottenbergs shoppingcenter. Nå fortviler svenskene over at Norge stenger grensene.

Under en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie på onsdag var beskjeden klar:

– Unngå alle unødvendige fritidsreiser.

– Risikoen for å bli smittet i køen på Systembolaget er ikke verdt prisen. Du risikerer å bli smittet og du risikerer å smitte andre. Vi har behov for å redusere importen av smitte til Norge, sa helseministeren.

På kjøpesenteret i Charlotteneberg fortviler de over at norske myndigheter nok en gang har markert Värmland som rødt. Dette trer i kraft natt til lørdag.

– Det får katastrofale følger, og det rammer oss utrolig hardt. Vi kommer til å tape 85 prosent av omsetningen vår over natten, sier sentersjef Claes Sjöholm til TV 2.

– Synd

Etter at grensene ble åpnet i midten av juli, sier Sjöholm at det er forferdelig tøft og trist at nordmennene nå uteblir på nytt.

– I begynnelsen opplevde vi flere besøkstopper, og vi behandlet det på en bra måte. Så normaliserte det seg, og derfor er det synd at vi ikke får fortsette nå, sier sentersjefen.

Det er særlig matbutikkene som rammes hardest. Nå prøver butikken å selge ut lagrene sine.

– Dette blir dyrt for oss. 90-95 prosent av kundene våre kommer fra Norge, sier butikksjef på Maximat, Tommy Johansson, til TV 2.

Fra og med mandag i neste uke vil alle hans ansatte bli redusert ned til 40 prosent stilling, og åpningstidene kuttes med to timer.

– Ikke dårlig samvittighet

Til tross for at regjeringen onsdag ba nordmenn om å droppe turen til Sverige, var det flere nordmenn som tok handleturen på svensk jord torsdag.

Blant disse var Kristin Kvitle.

– Jeg handler vanligvis ofte i Sverige uansett, og jeg kan like godt bli smittet på butikken hjemme, sier hun til TV 2.

Kvitle mener det er bra at grensene stenger igjen, og sier myndighetene kanskje ikke burde åpnet de i utgangspunktet.

– Jeg får ikke dårlig samvittighet. Det er så mange andre som har ute og reist, så en tur til Sverige kan ikke være så ille det, sier hun.

– Sprit overalt

Kvitle mener det var mye mindre folk på butikkene i Charlottenberg sammenlignet med hjemme, og at hun tok sine forholdsregler mens hun handlet.

– Det var sprit overalt, og jeg tok ikke på noe annet enn det som var nødvendig, sier Kvitle til TV 2.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Birger Mostu forstår hvorfor svenskene fortviler etter at grensene nå stenger igjen. Foto: Harald Jacobsen
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Birger Mostu forstår hvorfor svenskene fortviler etter at grensene nå stenger igjen. Foto: Harald Jacobsen

Birger Mostu mener det er å overdrive å fraråde reiser til Sverige.

– Da jeg var der inne nå, var det lite folk, og ikke noe problem å holde avstand, sier han til TV 2.

Mostu sier det er greit av regjeringen å fraråde, men som nabo til grensen forstår han godt hvorfor svenskene blir forbannet.

– Jeg får ikke dårlig samvittighet for å reise hit. Jeg er en fri mann og gjør som jeg vil, sier han.

– Ikke klokt

Fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener derimot at det ikke er spesielt klokt å reise til Sverige nå.

– Man har en større risiko for å bli smittet, men velger man å reise må man ta ansvar og være ekstra påpasselig når man kommer hjem dersom man får symptomer. Da må man teste seg og holde seg hjemme, sier Nakstad til TV 2.

FORSIKTIG: Espen Nakstad i Helsedirektoratet ber nordmenn som velger å trosse reiserådene om å være ekstra forsiktige.
FORSIKTIG: Espen Nakstad i Helsedirektoratet ber nordmenn som velger å trosse reiserådene om å være ekstra forsiktige. Foto: Martin Leigland / TV 2

Flere butikker over svenskegrensen har varslet utvidede åpningstider fredag, slik at nordmenn skal rekke å handle før kravet om karantene trer i kraft.

Nakstad er ikke begeistret over at nordmenn heller frykter karantene enn viruset.

– Vi har disse rådene for at folk ikke skal bli smittet og spre viruset i Norge. Det man burde frykte er viruset, ikke karantene, sier han.