SKOLEN: Kommunedirektør Morten Wolden under en direktesending fra bystyresalen om gjenåpningen av skolene i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKOLEN: Kommunedirektør Morten Wolden under en direktesending fra bystyresalen om gjenåpningen av skolene i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den mest omfattende smitteklyngen spores til to frisørsalonger

Den største smitteklyngen i Trondheim spores til to frisørsalonger. Kommunen har fortsatt ikke kommet i kontakt med alle kundene.

– Vi er inne i en svært krevende situasjon. Vi ser en smitteøkning og vi har en enorm pågang på koronatelefonen. Over 900 personer venter på å bli testet, sier kommunedirektør Morten Wolden.

Trondheim kalte torsdag inn til pressekonferanse om koronasituasjonen i kommunen.

– Vi ser en urovekkende utvikling. Vi finner smitte som vi ikke kjenner opphavet til, og mange smittede har mange eller svært mange nærkontakter, sier Elizabeth Kimbell, fungerende kommuneoverlege i Trondheim.

– Vi har ikke full oversikt, og vi ser at vi ikke etterlever myndighetenes råd om å begrense nærkontakter til fåtall, sier Kimbell.

To frisørsalonger

Den største smitteklyngen i Trondheim spores tilbake til to frisørsalonger.

– Den mest omfattende smitteklyngen er knyttet til to frisørsalonger, som har blitt omtalt i media. Syv personer har blitt bekreftet smittet. Alle har ikke blitt smittet i salongen, men alle er kunder blant smittede, sier den fungerende kommuneoverlege.

Smittesporingsarbeidet er utfordrende.

– Vi jobber fortsatt med å spore opp alle kundene som har vært på salongene. I tillegg venter flere på å testes, så vi forventer flere smittetilfeller her, sier Kimbell.

Hundretalls i karantene

I tillegg har kommunen bekreftet to smittetilfeller hvor de ikke har klarty å spore kilden.

– Det har også blitt bekreftet tre smittede blant nærkontakter og 150 personer er satt i karantene med disse tilfellene, sier den fungerende kommuneoverlegen.

Kommunen opplyser at de har satt flere hundretalls personer i karantene.

– Vi står nå ved et veiskille. Dersom vi ikke klarer å snu smittetrenden nå, får vi en ny smittebølge. Vi har bygget systemet for å håndterer smitte, men de kneler om de står alene. De viktigste som forebygger smitte er det hver og en av oss gjør hver eneste dag, sier Kimbell og oppfordrer alle til å følge smittevernreglene.