Utbruddet i Indre Østfold spores til fester og Sverige-turer

Nær alle de koronasmittede personene i Indre Østfold kommune kan spores tilbake til grupper av unge mennesker som har vært på byen og over grensen til Sverige.

SPORES: Kommuneoverlege Jan Børre Johansen i indre Østfold kommune sier smitteutbruddet kan spores til turer over til Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORES: Kommuneoverlege Jan Børre Johansen i indre Østfold kommune sier smitteutbruddet kan spores til turer over til Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi så i en tidlig fase, altså onsdag og torsdag forrige uke, at fellesnevneren i grupper vi jobbet med, hadde vært i Sverige, sier kommuneoverlege i Indre Øsfold, Jan Børre Johansen til TV 2.

Det var VG som først skrev om Sverige-turene.

I helgen ble det registrert over 30 nye tilfeller av koronaviruset i kommunen. De fleste smittetilfellene kommer fra fester.

– De samme personene som har vært i Sverige har vært i de gruppene som ble smittet i helgen. De har først vært på fest, så ut på byen, også på nachspiel etterpå. Det ligner veldig på den smittespredningen vi har sett andre steder i landet, sier kommuneoverlegen.

Han påpeker at festingen er mer ille enn Sverige-turene.

– Det er unge personer i 20-årene som har vært på fest hvor det har vært koronavirus. Mange av de får ikke symptomer i det hele tatt, og drar derfor ut på jobb på mandag og tirsdag, forklarer Johansen.

En annen fellesnevner var at flere av de tidlig smittede var unge mennesker, og at 10 av 14 av dem hadde vært ute på byen.

– Oslo må være våkne

Det har vært en økning i smitte flere steder i landet den siste tiden, blant annet i Oslo, hvor rundt 40 personer har blitt smittet den siste uken i forbindelse med en rekke fester på Oslos vestkant.

Kommuneoverlegen i Indre Østfold ber Oslo være våkne.

– Det er farlig for utviklingen om folk ikke tar smittefaren inn over seg. Oslo må være overvåkene på utviklingen, også må de ta en avgjørelse om de skal ha ytterligere restriksjoner etter smitteutviklingen, sier Johansen.

Stenger én uke

Søndag ble alle barnehager og SFO I Indre Østfold stengt ut uka, det ble forbudt med alle sammenkomster i sosial regi og sykehjemmene i kommunen ble stengt i forbindelse med smitteutbruddet i kommunen.

De siste dagene har det blitt registrert 59 tilfeller av covid-19 i kommunen – over 30 av dem bare i helgen. Totalt har 124 personer i Indre Østfold fått påvist koronasmitte gjennom hele pandemien.

(©NTB)