FORGJENGEREN: Det var Barack Obama som innførte ordningen USAs president Donald Trump har skrytt av å ha innført en rekke ganger.
FORGJENGEREN: Det var Barack Obama som innførte ordningen USAs president Donald Trump har skrytt av å ha innført en rekke ganger. Foto: Olivier Douliery

Ble konfrontert med løgn – stakk fra pressekonferansen

Ifølge CNN har USAs president Donald Trump kommet med påstanden han ble spurt om over 150 ganger.

USAs president Donald Trumps pressekonferanse lørdag fikk en brå stopp da en reporter spurte ham om en påstand han har kommet med en rekke ganger i tiden som president.

Seansen skjedde ved presidentens golfklubb i Bedminster i delstaten New Jersey. Spørsmålet fra reporteren kom i etterkant av presidenten uttalte at det var han som fikk innført Veterans Choice-programmet.

– De har forsøkt å få dette gjennom i tiår, og ingen president har greid det, men det har vi, uttalte Trump.

Signert av forgjengeren

Ifølge CNN har Trump kommet med denne påstanden over 150 ganger. Ifølge nyhetskanalen var det tidligere president Barack Obama som i 2014 fullførte innføringen av programmet som lar veteraner få dekket helsehjelp utført av leger utenfor ordningene til Krigsveterandepartementet.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som også har omtalt påstanden tidligere, var dette en ordning som ble bearbeidet av politikere hos både demokratene og republikanerne, og senatorene Bernie Sanders og avdøde John McCain var blant ordningens ivrigste pådrivere. Trump har kritisert dem begge ved flere anledninger.

Det Trump derimot kan ta æren for, er å ha signert loven VA MISSION Act, som videreutviklet og ekspanderte programmet, skriver CNN.

– Denne loven vil ekspandere og forbedre Veterans Choice-programmet, slik at flere veteraner kan møte den legen de vil, er Trump sitert i forsvarsdepartementets pressemelding fra da endringen kom.

Konfrontert

– Hvorfor fortsetter du å si at du fikk gjennom Veterans Choice? spurte reporter Paula Reid fra CBS presidenten lørdag.

Ifølge CNN forsøkte Trump først å få en annen reporter til å få stille spørsmål, men fikk tilsynelatende nok da hun gjentok spørsmålet, og sa at påstanden var en løgn.

– Ok. Takk alle sammen, sa Trump da, før han gikk.

Ifølge CNN har Trump aldri eller sjelden blitt konfrontert med denne påstanden, selv om han har snakket om temaet en rekke ganger.