BEKYMRET: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet er bekymret for at vi ser en økning av antall utbrudd i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BEKYMRET: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet er bekymret for at vi ser en økning av antall utbrudd i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Smitten øker for første gang på flere måneder: – Vi er bekymret for at dette skal bli en økende trend

For første gang siden mars ser man en økende smittetrend i Norge. Det bekymrer FHI.

Onsdag publiserte Folkehelseinstituttet sin ukentlige smitterapport. Den viser at smitten i Norge er på vei oppover.

Det er særlig utbruddene i Moss kommune, og på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen som fører til at smitten i Norge øker.

– Fortsatt er smittespredningen i Norge på et lavt nivå, men samtidig så ser vi en økning i antall utbrudd. Vi er bekymret for at dette skal bli en økende trend og at vi får en generell økning i smittetallene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV 2.

Det var VG som omtalte den økte smitten først.

Lokale utbrudd

FHI sin ukesrapport viser at smitten i Norge fortsatt er på et lavt nivå, men etter en nedgang i antall covid-19 tilfeller fra uke 13 har det de to siste ukene vært en økning i antall meldte tilfeller med 196 i uke 31 mot 94 tilfeller uken før.

– Den samlede overvåkingen tyder imidlertid på at det fortsatt er lav spredning av covid-19 i befolkningen, og at smitte i hovedsak foregår rundt kjente tilfeller og i forbindelse med reisevirksomhet, lokale utbrudd og klynger, sier Vold.

Hun understreker viktigheten av smittetilfellene oppdages tidlig.

– Strategien vår er at vi skal oppdage smitteutbrudd tidlig lokalt, og at man skal iverksette tiltak der. Det er veldig viktig at vi avdekker smittetilfellene slik at vi kan gjøre et godt smittesporingsarbeid, utbruddsetterforskning og får stoppet videre spredning. Men vi er bekymret for at vi ser en økende hyppighet av utbrudd som oppdages, sier Vold.

Økt smitte fra utlandet

«Økt reiseaktivitet ser ut til å gi noe økt import av smitte, og i hovedsak fra land omfattet av karanteneplikten. Dette vil bli overvåket nøye i tiden fremover», heter det i rapporten fra FHI.

Hun legger til at smitte på cruiseskip som kom i havn i Tromsø, har bidratt til denne økningen.

Etter endringen i karantenebestemmelsene for innreise den 15. juli, har det vært en økning i antall tilfeller som er smittet i utlandet.

– Vi ser at de fleste som er smittet i utlandet, er smittet i «røde land», sier Vold.

Her blir folk smittet

I alt er 67 registrert smittet i utlandet de siste to ukene, av disse er 52 smittet i «røde land» og 15 i «grønne land».

– Da vi åpnet grensene så var smittesituasjonen en litt annen enn det den er nå. Det er bekymring rundt at vi ser stigende smittetall i Europa og resten av verden. Pandemien er ikke over, og vi ser at den er på full framvekst veldig mange steder, sier Vold.

De mest vanlige smittestedene utenlands var Kosovo (15), Spania (8), Sverige (8), Danmark (7), Serbia (7) og Romania (6). I tillegg var flere land smittested for fire eller færre personer (Polen, Tyskland, Andorra, Bosnia-Hercegovina, Afghanistan, Irak, Libanon, Makedonia, Russland og Tyrkia).