Slik svarer Nakstad om munnbind-anbefaling i Norge

Espen Nakstad sier det vil komme nye råd for blant annet munnbind, reiser med kollektivtransport og hvordan man kan begrense smitten.

I Bergen ønsker man klare retningslinjer for hvordan man skal begrense smitten etter ferien.

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland ber nasjonale myndigheter vurdere påbud om munnbind i kollektivtrafikken. Også i Oslo er man bekymret.

Både Askeland og helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo sier at de merker en uro blant befolkningen, og er bekymret for en oppblomstring av smitten når ferien er over.

Uro i befolkningen

I Bergen peker Askeland på at det er høy bruk av kollektivtransport.

– Det er mange som melder at de føler seg ubekvem om bord i vognene. Er det trygt, nå som vi ser at smitten tar seg opp? spør han.

Askeland ønsker nå tydelige retningslinjer fra nasjonale myndigheter.

– Jeg ber FHI komme på banen tidligere enn 14. august med nye reiseråd. Ferien er over, og skolene starter opp igjen snart. Da blir det vanskelig å opprettholde regelen om én meter, mener han.

– Til nå ser vi at befolkningen følger rådene fra myndighetene bra. Tydelige nasjonale krav fungerer best, mener han.

Også i Oslo kjenner folk på en uro. Det er smekkfulle vogner i kollektivtransporten, og folk står med skulder til skulder.

– 250.000 mennesker kommer tilbake til Oslo i disse dager, både fra ferie og til studiestart. Hvordan man skal opprettholde regelen om én meters avstand er en bekymring. Hvilke råd nasjonale myndigheter kommer med er vi spente på, sier Steen.

– Vi kjenner på en uro. Man trenger å holde avstand for å begrense smitten, sier han.

Ser på ulike løsninger

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier det vil komme nye råd for blant annet munnbind, reiser med kollektivtransport og hvordan man kan begrense smitten.

– Nye råd vil komme om få dager, sier han.

Noe av det nasjonale myndigheter ser på, er hvordan man skal få ned antall reisende som reiser samtidig. Man ønsker å få ned trykket på antall reisende i samme tidsperiode, og med det vil trengselen bli mindre.

De ser også på hvordan arbeidsgivere kan justere arbeidstidene, samt å operere med hjemmekontor.

– Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt vil også komme, sier han.

Kan bli anbefalt med munnbind

Det er tydelig hva Askeland og Steen ønsker seg. De ønsker at det skal bli påbudt med munnbind om bord når man reiser kollektivt.

– Jeg tror det går mot at det blir en oppfordring om å bruke munnvind i situasjoner der du ikke klarer å opprettholde énmetersregelen. Det er mitt korte svar på det, sier Nakstad.

Videre forteller han at det har vært lav smitte i Norge til nå, fordi folk har vært flinke til å følge smitterådene. Men han erkjenner også at vi har mye mer kontakt med hverandre nå, og slapper mer av med tanke på smitterådene. Nakstad advarer mot nettopp det.

– Vi er sårbare nå. Den enkelte må ta ansvar, og prøve å planlegge reisen sin, sykle til jobb, eller prøve å unngå å ta kollektivtrafikk når alle andre gjør det, sier han.

FHIs råd om munnbind

Det er fremdeles ikke påbudt med munnbind, men FHI kommer med viktig informasjon på sine hjemmesider til de som benytter munnbind eller ansiktsmaske:

  • Bruk av munnbind og ansiktsmaske erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter.
  • Dersom du benytter munnbind, anbefales medisinsk munnbind klasse I. Medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern bør forbeholdes helsetjenesten.
  • Håndhygiene må gjennomføres før du tar på, og etter at du har tatt av eller berørt munnbindet eller ansiktsmasken.
  • For at munnbindet og ansiktsmasken skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned.
  • Munnbind og ansiktsmaske har begrenset effekt og levetid, og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig eller tilsølt eller du tar det av for å spise).
  • Munnbind er til engangsbruk og skal ikke benyttes på nytt dersom du har tatt det av. Det skal kastes i en vanlig søppelkasse etter bruk.
  • Ansiktsmasken skal ikke tas på igjen før den er vasket. Den kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.
  • Munnbind og ansiktsmaske oppleves ofte som ubehagelig å ha på, og som regel vil personer som har munnbind/maske på over tid, hyppig berøre både det og ansiktet for øvrig. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og rengjør hendene dersom du gjør det. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og deretter øyne eller ansikt.
  • Vis toleranse rundt munnbindbruk - både overfor de som bruker det og de som ikke gjør det.