Roald Amundsen ved kai i Tromsø.
Roald Amundsen ved kai i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

Fylkeslegen vil granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbrudd

TROMSØ/OSLO (TV 2): I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 blant mannskapet, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser.

Fylkeslegen i Troms og Finnmark bekrefter til TV 2 at de vil granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet.

– Vi har besluttet å granske den aktuelle saken, og det vil skje etter samråd med Helsetilsynet, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark til TV 2.

Roald Amundsen ved kai i Brevika nedenfor Universitetssykehuset Nord-Norge.
Roald Amundsen ved kai i Brevika nedenfor Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Johnny Dijkhuizen/TV 2

36 av besetningen som var om bord Hurtigrutens MS Roald Amundsen har blitt bekreftet smittet av korona. 33 av dem er fra Filippinene. Besetningen kommer fra et høyrisikoland med mye smitte.

I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 blant mannskapet, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser med Roald Amundsen. Fortsatt venter mange av de i alt 386 passasjerene på sine prøvesvar. 69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet.

Politiet starter mandag undersøkelser av koronautbruddet på Hurtigrute-skipet. Hurtigruten har opplyst at de vil samarbeide med politiet.

Onsdag fikk Hurtigruten bekreftet at det var smitte om bord MS Roald Amundsen. Fredag fikk passasjerene vite om det. Eksperter TV 2 har snakket med, er ikke imponert over Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet.

Nordlys: Fem i Hurtigruten ble varslet

Onsdag hadde Folkehelseinstituttet møte med skipslegen på Hurtigruten.

Folkehelseinstituttet rådet Hurtigruten til å varsle alle passasjerer om at det kunne være smitte om bord onsdag. Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten sa i helgen til TV 2 at Folkehelseinstituttets anbefaling aldri nådde frem til ham.

Uttalelsene til konsernsjefen om at det var ingenting som tilsa at dette var koronasmitte står i skarp kontrast til opplysningene fra kommuneoverlegen i Hadsel. Han sier de gjorde det de kunne for å varsle Hurtigruten, skriver Nordlys.

Ifølge kommuneoverlegen i Hadsel ble totalt fem personer i Hurtigruten informert om saken.

– Smittevernlege Martin Drageset varslet kapteinen, skipslegen på både den første og den andre seilasen. I tillegg varslet vi «officer of hygiene» på den andre seilasen. Vi hadde også samtaler med en kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten, forteller kommunelege Ingebjørn Bleidvin til Nordlys søndag kveld.

386 passasjerer på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen fra 17. til 31. juli måtte i karantene i ti dager.
386 passasjerer på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen fra 17. til 31. juli måtte i karantene i ti dager. Foto: Johnny Dijkhuizen/TV 2