RAMMET: MS Roald Amundsen ble rammet av koronasmitte. 69 kommuner er berøt.
RAMMET: MS Roald Amundsen ble rammet av koronasmitte. 69 kommuner er berøt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Hurtigruten-utbruddet: Disse kommunene er rammet

69 kommuner er rammet etter utbruddet på MS «Roald Amundsen». Av de 386 passasjerene er 80 fra Oslo. I Drammen er en passasjer nå bekreftet smittet. Også en fra Rogaland er koronasmittet.

Til sammen 36 besetningsmedlemmer og tre passasjer fra seilasene er bekreftet smittet av koronaviruset.

Under pressekonferansen i Tromsø klokken 15.30 bekreftet kommuneoverlegen at en passasjer fra Rogaland også har blitt smittet. Tidligere på dagen ble det bekreftet en person i Drammen.

– En person hjemmehørende i Drammen har fått påvist covid-19 etter å ha vært passasjer på det første av de to aktuelle seilasene med Hurtigruten, skriver Drammen kommune i en pressemelding.

Tre ansatte ved Drammen sykehus er satt i karantene, etter at personen fikk påvist smitte. Den smittede har ikke vært i kontakt med andre pasienter, skriver NRK.

Assisterende smittevernoverlege Frode Hagen opplyser til TV 2 at Oslo kommune følger opp 80 personer etter Hurtigruten utbruddet.

– Vi følger opp 80 nærkontakter, sier Hagen.

Han har foreløpig ikke oversikt over om de har fått kontakt med alle 80.

Rundt 40 av de 386 passasjerene fra de to siste seilasene med skipet befinner seg fortsatt i Tromsø. De øvrige befinner seg i 68 andre kommuner.

FHI har ikke gitt ut informasjon om hvilke kommuner som er berørt.

– Vi går ut med antall kommuner på fylkesnivå, og så må den enkelte kommune vurdere om den kan gi ut ytterligere informasjon ut fra personvernhensyn, opplyser medievakten til TV 2.

Disse kommunene vet vi er rammet

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg bekrefter overfor Oppland Arbeiderblad at to personer fra Gjøvik kommune var om bord på MS Roald Amundsen 25. til 31. juli.

– Vi har per nå to i karantene etter utbruddet på Hurtigruten, opplyser Berg.

Stedfortredende kommuneoverlege Marie Nordvi i Lillehammer kommune sier til GD at fire personer fra Lillehammer var passasjerer på ett av Hurtigrutens to siste seilaser.

Tvedestrand i Agder har også fått hjem en passasjer.

– Vedkommende har ikke symptomer. Nå har det gått noen dager siden seilasen ble avsluttet, så vi håper dette har gått bra. Personen følges opp av fastlege, sier kommuneoverlege Hans Tomter til Agderposten.

Ålesund kommune opplyser på sine hjemmesider at fire av passasjerene er fra Ålesund.

Fædrelandsvennen skriver at en passasjer er fra Kristiansand.

Ifølge Drammens Tidende har 13 personer bosatt i kommunne blitt fulgt opp i etterkant av utbruddet.

Til Avisa Nordland opplyser helseleder i Bodø kommune, Stian Wiik Rasmussen, at de har fem personer som var passasjerer på Roald Amundsen.

Passasjerene på de to seilasene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.

– Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

De første testene er negative

Tromsø kommune har fått svar på elleve koronaprøver fra passasjerer på Hurtigrutens skip MS Roald Amundsen. Alle er negative.

Kommunen venter på ytterligere prøvesvar i løpet av ettermiddagen, skriver de i en pressemelding.

Det blir tatt ytterligere prøver av passasjerene som er i karantene i Tromsø kommune i løpet av søndagen. I løpet av ettermiddagen vil Tromsø kommune og Hurtigruten ha en felles pressekonferanse om saken.