Hurtigruten-sjefen: – Vi er veldig lei oss

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, mener avgjørelsen om å ikke umiddelbart varsle om smitte var rett basert på den informasjonen selskapet hadde onsdag.

– Vi er veldig lei oss for den situasjonen som er oppstått. Vi jobber nå intensivt sammen med kommunen og nasjonale myndigheter, sier Skjeldam til TV 2.

Konsernsjefen sier det er for tidlig å spekulere i om de burde gjort noe annerledes.

– Hurtigruten har operert etter retningslinjer nasjonalt og internasjonalt. Vi vil se om det er noe vi kunne gjort annerledes, sier Skjeldam.

– Er det etter retningslinjene å vente to dager med å varsle?

– Sånn situasjonen var på det tidspunktet så gjorde vi en vurdering. Vi testet reisefølge til vedkommende og hadde ingen andre symptomer fra tidligere gjester eller besetningsmedlemmer. Vi vurderte situasjonen slik da at det ikke var nødvendig å varsle.

Hurtigruten visste om koronasmitten, to dager før de varslet om smitten.

Onsdag denne uken ble de kontaktet med informasjon om at en gjest hadde testet positivt, flere dager etter vedkommende hadde forlatt skipet i Tromsø. Andre i gjestens reisefølge testet negativt på viruset, da de kom hjem.

Hurtigruten vurderte derfor at gjesten som testet positivt, sannsynligvis ikke hadde blitt smittet om bord.

– Hadde du gjort andre vurderinger i dag?

– Det er alltid lett å se bakover med den informasjonen vi har i dag og når vi vet at så mange medlemmer har testet positivt, er det lett å si det. Men vi måtte gjøre en vurdering utfra den informasjonen vi var kjent med på det tidspunktet.

– Så på det tidspunktet og med den informasjonen dere satt på da, så mener du det var en rett avgjørelse?

– Ja, vi mener det var en riktig vurdering med den informasjonen vi satt på da, men ser vi tilbake på det er det lett å si vi burde gjort en annen vurdering, sier Skjeldam.

SJEF: Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, mener avgjørelsen var rett på det tidspunktet avgjørelsen ble fattet.
SJEF: Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, mener avgjørelsen var rett på det tidspunktet avgjørelsen ble fattet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Skjeldam møtte pressen utenfor Hurtigrutens hovedkontor i Oslo sentrum lørdag ettermiddag, samme dag som det ble bekreftet at til sammen 33 besetningsmedlemmer på ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen har testet positivt for koronasmitte.

Han sier de ikke var kjent med smitte om bord da de tok avgjørelsen om å gjennomføre avstigningen i Tromsø.

Skipet ligger nå til kai i Tromsø.

Totalt har 36 ansatte testet positivt. I tillegg er én passasjerer bekreftet smittet.