FORBUDT: Om han får det som han vil, vil president Donald Trump gjøre den populære appen TikTok forbudt.
FORBUDT: Om han får det som han vil, vil president Donald Trump gjøre den populære appen TikTok forbudt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

President Donald Trump vil forby Tiktok

USAs president Donald Trump sier han vil forby den populære kinesiske appen Tiktok i USA. Et forbud kan komme allerede lørdag.

Beskjeden om at presidenten har bestemt seg for å forby appen ble gitt til reportere om bord i presidentens fly Air Force One fredag kveld. Flere reportere om bord i flyet meldte om nyheten.

– Når det gjelder Tiktok vil vi forby dem i USA, sa Trump.

Ifølge nyhetsbyrået AP kan forbudet mot appen komme allerede lørdag.

Trump vurderer om et forbud skal bli gitt i form av en presidentordre eller ved å bruke økonomiske kriselover.

Kritikere av Tiktok har gjentatte ganger uttrykt bekymring for at Kina kan bruke appen til å overvåke brukere.

Rådgiver i Civita og USA-kjenner Eirik Løkke sier det er forståelig at Trump velger å forby appen.

– Det er veldig forståelig hva Trump ønsker å gjøre, med tanke på hva slags forhold man skal ha til Kina, hva gjelder 5G, Huawei og kinesiske selskaper. Dersom man kommer i en situasjon hvor det kan bli nødvendig å kreve informasjon, så vil kinesiske myndigheter kreve det av sine selskaper. Man kan ikke stole på det, sier han.

Trump skal også ha sagt at han ikke stiller seg positiv til at et amerikansk selskap skal få kjøpe opp den amerikanske delen av Tiktok. New York Times skrev fredag at den amerikanske IT-giganten Microsoft har startet diskusjoner om et mulig kjøp av den populære appen.

Kommentator for Amerikanskpolitikk.no, Henrik Østensen Heldahl peker på Trumps strenge syn på Kina.

– Det bruker han aktivt i valgkampen, og portretterer det som én av hans største styrker, noe ingen annen president har vært.

Videodelingsappen brukes til å lage og publisere videoer på mellom 15 og 60 sekunder. Videoene omhandler alt fra dansekoreografier, opplæringsvideoer for farging av hår og humor.

Tiktok er eid av det kinesiske selskapet Byte Dance.

(©NTB/TV 2)