SMITTE: Tre tilfeller av Covid-19 blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten. Her ligger skipet ved kai i Tromsø.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SMITTE: Tre tilfeller av Covid-19 blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten. Her ligger skipet ved kai i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Koronautbrudd på Hurtigruten – fire personer innlagt på sykehus

Fire personer er bekreftet smittet etter å ha vært om bord et Hurtigruten-skip. 160 ansatte på skipet vil bli testet, og alle passasjerene må i karantene.

– To ansatte på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for koronaviruset. Skipet ligger ved kai i Tromsø, og det er ingen gjester om bord, skrev selskapet i en pressemelding.

Ytterligere to ansatte fikk senere fredag påvist smitte, og besetningen testes forløpende.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen opplyser om at alle som har vært passasjer om bord båten siden 17. juli må i karantene.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange av passasjerene som hører hjemme i Tromsø eller andre steder. Vi har ventet på en liste over passasjerene for å vite hvem de er, og så vil helsemyndighetene ta kontakt med dem fortløpende, sier overlegen.

Skipet er nå isolert, og alle de andre 160 ansatte om bord vil bli testet. I tillegg må 177 passasjerer i karantene etter smitteutbruddet, opplyser Hurtigruten i en pressemelding.

Det var avisa Nordlys som omtalte saken først.

Fire smittet

De to personene som ble bekreftet smittet først ble innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

I løpet av dagen har ytterligere to fra mannskapet ankommet UNN. Begge er testet for covid-19 ved ankomst sykehuset, og begge har testet positivt.

– Jeg kan ikke si noe om alvorlighetsgraden eller symptomene av hensyn til personvern, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen ved sykehuset til TV 2.

Til TV 2 opplyser ordføreren om at de tester mannskapet og passasjerer forløpende.

– Testresultatene vil bli analysert forløpende, så vi vil få vite utover kvelden og morgendagen om flere er smittet, sier Wilhelmsen.

Sykehuset er fortsatt i grønn beredskap, og håndterer covid-19-pasienter i tråd med sykehusets pandemiplan.

UNN opplyser om at dette er de første koronasmittede pasientene som har blitt innlagt ved sykehuset siden 5. juni.

ØKT: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) forteller at de har økt beredskapen.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
ØKT: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) forteller at de har økt beredskapen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Ble isolert

Skipet dro fra Tromsø til Svalbard 17. juli i år.

De fire besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på korona. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble likevel alle rutinemessig testet.

– Rutinene våre sikrer at besetningsmedlemmer blir satt i karantene ved tegn på sykdom, uansett symptomer. Det var ikke grunn til å mistenke COVID-19 da skipet la til kai i Tromsø på bakgrunn av symptomene de fire i mannskapet hadde. Heldigvis fikk vi raskt svar på testene, slik at både vi og Tromsø kommune fikk iverksatt tiltak, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Alle er utenlandske statsborgere og mannskap om bord på nevnte skipet.

Selvisolasjon

Etter det Hurtigruten kjenner til har ingen passasjerer hatt symptomer på korona. Alle som var om bord, blir fulgt opp med informasjon fra Hurtigruten og myndighetene.

– Passasjerene følges nå opp av enten Tromsø kommune eller av kommunen passasjeren er hjemmehørende i, sier kommunikasjonssjefen.

Alle passasjerene må i selvisolasjon, og vil også testes ved symptomer.

– Hurtigruten samarbeider tett med Tromsø kommune, Folkehelseinstituttet (FHI), UNN og andre nasjonale og lokale myndigheter for å følge opp mannskapet og gjestene om bord, sier Ege.

Skipet er isolert, og de 160 besetningsmedlemmene som er om bord, er satt i karantene.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet, og vi har strenge rutiner for å hindre smitte. Vi har daglige kontroller av alle om bord, både gjester og mannskap. At disse fire tilfellene ble oppdaget og isolert tidlig, selv uten symptomer på Covid-19, viser at våre tiltak og rutiner fungerer, sier Ege.

Kontakter alle passasjerer

Selskapet har startet det store arbeidet med å kontakte passasjerene som var om bord skipets avganger 17. og 24. juli.

– Passasjerene har mottatt en tekstmelding fra Hurtigruten om at de kan ha blitt utsatt for smitte. Vi kontakter passasjerene for å innhente opplysninger om passasjerene har blitt smittet, og så vil vi sette opp tester etter hvert, sier Øyvind Benjaminsen, leder for smittevernsoppsporingsteamet i kommunen.

Samtidig oppfordrer selskapet alle gjester til å ta kontakt med lokalt helsevesen dersom de får symptomer på viruset.

Ordføreren forteller at de har økt kapasiteten for å kunne gjennomføre grundig smittesporing.

– Vi har økt kapasiteten på sporingsteamet vårt slik at vi kan ta kontakt med hver og en av passasjerene slik at vi gjøre nødvendig sporing, sier Wilhelmsen.

Følger situasjonen

Tromsøs ordfører, Gunnar Wilhelmsen (Ap), forteller at kommunen nå stiller seg til disposisjon.

– Det vi gjør er at vi har stilt oss til rådighet med overlegen, og så har vi tett dialog med Hurtigruten og følger med på hvordan situasjonen utvikler seg.

I tillegg jobber kommunen med å løse hvor smittede passasjerer eventuelt skal være i karantene.

Leder i norsk sjømannsforbund, Johnny Hansen, sier til TV 2 at han frykter dette vil få konsekvenser for sine medlemmer.

– Håper at det ikke fører til nedstenging slik at våre medlemmer på ny blir permittert, sier Hansen.