KARANTENE: Per Olav Brevik var passasjer på Hurtigruten denne uken. Nå må han gå i karantene, etter fem personer har testet positivt for korona.
KARANTENE: Per Olav Brevik var passasjer på Hurtigruten denne uken. Nå må han gå i karantene, etter fem personer har testet positivt for korona. Foto: Privat

koronasmitte på hurtigruten:

Fikk vite om smitteutbruddet gjennom media

Per Olav Brevik var én av passasjerene ombord på Hurtigruten-cruiseskipet denne uken. Han ble overrasket da han fikk vite om smitteutbruddet på skipet.

Fredag ble det bekreftet at fire ansatte om bord på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» har testet positivt for korona.

Samme kveld bekreftet også kommuneoverlege i Hadsel at én av passasjerene som var med på skipet forrige uke, har testet positivt på viruset.

Nå skal 160 ansatte testes for viruset, i tillegg må alle som har vært om bord på skipene siden 17. juli gå i karantene.

Én av passasjerene som var ombord på cruiseskipet denne uken var Per Olav Brevik. Sammen med noen venner skulle de ta cruiset over til Svalbard.

Han syntes det hele var merkelig da han hørte at det hadde oppstått smitte på cruiseskipet.

– Vi hørte i etterkant at det var ansatte som hadde fått påvist sykdom, og at de hadde isolert seg lenge før vi la til kai, forteller han til TV 2.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Tok tid

Brevik sier det tok tid før de fikk bekreftet at det var smitte ombord.

– Vi fikk en mail fra Hurtigruten etter hvert, men det var gjennom media vi fikk høre at det var påvist smitte, forteller han.

I mailen fikk de beskjed om at de skulle reise hjem på vanlig måte. Vennegjengen har opprinnelig bestilt fly hjem til Trondheim på søndag.

– Nå får vi nesten bare se hva som skjer. Vi har fått beskjed om å komme oss hjem på vanlig måte, og så være i hjemmekarantene i ti dager, sier han, og synes det er dumt å måtte gå i karantene.

Fredag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at passasjerer som har vært på seilasene med skipet 17. til 24. juli og 25. til 31. juli, må i karantene. Karantenen gjelder i ti dager etter at man gikk av skipet.

Til NRK sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at 60 Hurtigruten-passasjerer, som ikke bor i Tromsø, er satt i karantene.

– Vi må jo være isolert. Da blir det mye TV-titting og filmer. Alt blir satt på pause, sier Brevik.

– Kan aldri få varslet raskt nok

Kommunikasjonsjef i Hurtigruten Rune Thomas Ege forteller til TV 2 at en teknisk feil gjorde at ikke alle passasjerene mottok beskjed om smitteutbruddet.

Han forteller at varsling ble iverksatt så fort koronatestene viste seg å være positive.

– Vi vil jo få ut så mye informasjon som mulig, så raskt som mulig. På grunn av en teknisk feil var det omtrent 30 prosent som ikke fikk SMSen de skulle fått. I tillegg gikk det lenger tid en ventet med å få ut e-poster, forteller han.

– Om folk føler de ikke fikk informasjon raskt nok, må vi bare beklage det. I slike situasjoner kan man aldri få varslet raskt nok.

Han håper varslingprosessen blir enda bedre, dersom en slik situasjon skulle oppstå igjen.

– Det er alltid ting som kan gjøres annerledes, fra hendelse til hendelse. Vi gjør alt vi kan.

Bra smittevern

Ifølge Brevik har det vært godt smittevern ombord.

– Vi har ikke følt oss utrygge. Det har vært spriting av hender og temperaturmåling ombord. Alle har holdt avstand, og vi har ikke hilst på andre reisende. Vi har gjort det lille ekstra.

At det ble påvist smitte på en tur han var med på, fryktet han kunne skje.

– Selv om smitteverntiltakene har vært eksepsjonelle, fryktet vi at det kunne skje.

Lørdag morgen opplyser pressevakten ved Universitetssykehuset Nord-Norge at det ikke er flere innlagte på sykehuset.