NEDTUR: USAs president Donald Trump og amerikansk økonomi fikk seg en skikkelig smell da tallene fra andre kvartal ble klart.
NEDTUR: USAs president Donald Trump og amerikansk økonomi fikk seg en skikkelig smell da tallene fra andre kvartal ble klart. Foto: Montinique Monroe / AFP

Tidenes fall i amerikansk økonomi: BNP falt med 9,5 prosent

Tall fra andre kvartal viser en nedgang i USAs økonomi på 9,5 prosent i andre kvartal. Samtidig antyder Trump at presidentvalget burde utsettes.

Den amerikanske økonomien har fått seg en skikkelig smell. Tall fra andre kvartal viser at BNPen til USA falt med 9,5 prosent.

Det tilsvarer 32,9 prosent iløpet av et helt år, skriver The New York Times.

Ifølge CNBC er dette det verste fallet i historien. Ikke engang under den store depresjonen på starten av 1930-tallet falt amerikansk BNP så kraftig på så kort tid, skriver DN.no.

Arbeidsledigheten i USA er nå på 14,7 prosent, ifølge tall fra det amerikanske finansdepartementet. Mer enn 1 million amerikanere har nå søkt arbeidsledighetstrygd i 19 uker på rad.

1,43 millioner nye amerikanere søkte arbeidsledighetstrygd i andre kvartal. Totalt er det 17 millioner som nå er avhengig av arbeidsledighetspenger.

– Kvartalet var en katastrofe på alle områder, spesielt med et så kraftig fall i privat forbruk. Men spist er spist og gjort er gjort. Dette er dramatikk som ligger bak oss, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 til E24.

Sjeføkonomen venter at økonomien i landet vil sprette kraftig tilbake i tredje kvartal, skriver økonominettstedet.

En kraftig nedgang i forbruket til den jevne amerikaner er med på å svekke landets økonomi. Nedgangen i forbruket i andre kvartal tilsvarte 34,6 prosent på årsbasis.

Samtidig sliter mange bedrifter fordi mange delstater har måtte utsette gjenåpningen på grunn av nye smittetilfeller og restriksjoner.

Antyder utsettelse av valg

Samtidig som nyheten om økonomien kom, antydet Donald Trump på Twitter at presidentvalget kanskje bør utsettes.

– Med universell post-stemming, kommer 2020 til å bli det mest unøyaktige og uredelige valget i historien. Det vil være en stor skam for USA. Utsette valget til folk kan stemme på en riktig og trygg måte?

Trump har flere ganger antydet at valget i høst kan bli rigget mot ham, og han har brukt poststemmer som argument for det han mener er åpninger for valgfusk. Det finnes imidlertid ingen bevis på at poststemmer fører til mer valg-juks.

Flere reagerer kraftig på Twitter-meldingen.

– Donald Trump lyver. Å stemme via posten er trygt og legitimt. Vi kan ikke og vil ikke la denne autoritære kriminelle utsette valget vårt, skriver den demokratiske senatoren Ed Markey, mens flere påpeker at USA har avholdt valg både under andre verdenskrig og borgerkrigen.

– Han er i trøbbel

David Axelrod, Barack Obamas nære rådgiver, mener meldingen viser at Trump frykter å tape valget.

– Noen vet at han er i trøbbel. Kongressen kommer ikke til å gi ham dette. Hvis og når han taper, kan du være sikker på at han vil hevde det foregikk valgfusk, skriver Axelrod.

Valget skal etter planen avholdes 3. november. Datoen er fastsatt av Kongressen, og det er ifølge AP ingen åpninger i Grunnloven for at presidentinnsettelsen kan skje noe seinere enn 20. januar.

Forventer positive tall

En kraftig nedgang i pengebruken til den jevne amerikaner er med på å sende tallene ned. Konsumforbruket er ned 34 prosent i andre kvartal.

Analytikere forventer at økonomien vil styrke seg kraftig i tredje kvartal, men med usikkerheten som er knyttet til koronaviruset er det vanskelig å spå.

Nye utbrudd i sør og vest

En gjenoppblomstring av smittetilfeller i sørlige og vestlige deler av USA har ført til nye restriksjoner og begrensninger på reising både internt og mellom delstatene.

Restriksjonene skaper sterke negative ringvirkninger i et allerede utsatt arbeidsmarked, ifølge sjeføkonom Rubeela Farooqi i konsulentselskapet High Frequency Economics.

– Risikoen for at midlertidige tap av jobber blir permanent, er høy som følge av gjentatte nedleggelser av virksomheter på grunn av restriksjonene. Det kan føre til at det vil ta lang til for økonomien å komme seg igjen, sier Farooqi.

Analytikere forventer at USAs økonomi vil styrke seg kraftig igjen i tredje kvartal. Men økende smittetall i flere delstater gjør prognosene usikre.