HELSEREISE: Øyen lider av psoriasis, og sier det hjelper mye på sykdommen å feriere i varmere strøk.
HELSEREISE: Øyen lider av psoriasis, og sier det hjelper mye på sykdommen å feriere i varmere strøk. Foto: Privat

Reagerer på reisehets: – Folk blir kalt «jævla idioter»

Mona Øyen så seg lei på at folk som velger å reise til grønne land ble hetset i sosiale medier. Det førte til at hun la ut et saftig Facebook-innlegg.

Øyens Facebook-innlegg ble først omtalt i Indre Akershus Blad. Du kan lese innlegget nederst i denne saken.

Tidligere denne uken gikk helseminister Bent Høie (H) ut og ba om at vi ikke føler reiseskam eller lar frustrasjonen gå utover hverandre.

– Det hjelper ikke å gå rundt med dårlig samvittighet og skam. Man må ta på alvor de rådene man gir, men alle kan være uheldig og gjøre dumme valg, sa Høie.

I sosiale medier har debatten om folk som velger å reise til «grønne» land rast, og det var spesielt innlegg i gruppen «Vi som heier på assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad» på Facebook, som fikk Øyen til å rase.

– Det har tatt helt av. Jeg har fulgt med på innlegg og kommentarer flere steder på Facebook, blant annet i denne gruppen. Etter at regjeringen åpnet opp for reiser til Värmland har det tatt helt av.

– Jeg tenker folk må ha sine egne meninger, men det er språkbruken i en del av innleggene og kommentarene jeg reagerer på. Det er ren hets. Folk blir kalt «jævla idioter», «egoister» og «sykdomsspredere». Språkbruken er så stygg at det blir ren personhets, sier Øyen.

Hun legger til at hun ikke har fått noe hets rettet mot seg, men at hun reagerer på den generelle språkbruken på Facebook.

Reiser av helsemessige årsaker

Siste dag i august reiser Øyen til en liten landsby i Hellas, slik hun har gjort de siste årene. Hun lider av psoriasis, som hun har hatt hele livet. I tillegg fikk hun tilhørende leddsmerter rundt 17-årsalderen. Varmen og saltvannet i Middelhavet gjør at smertene og utslettene nærmest forsvinner.

GLEDER SEG: Mona Øyen ser fram til en uke i solen i september.
GLEDER SEG: Mona Øyen ser fram til en uke i solen i september. Foto: Privat

– Folk spør hvorfor jeg ikke bare bader i Oslofjorden, men det er et helt annet vann. Varmen gjør at jeg sover hele natten og har mindre vann, sier Øyen.

Hun legger likevel ikke skjul på at hun kanskje hadde reist uansett.

– Jeg hadde nok reist uavhengig av helsen, men for meg er det essensielle at jeg har det bedre.

Øyen er klar på at hun vil ta alle nødvendige forholdsregler, og følge både norske og greske retningslinjer.

– Jeg er den siste som skal dømme noen

Selv om hun selv reiser blant annet for å få en helsemessig effekt, vil hun ikke dømme de som har andre årsaker til å reise.

– Jeg er den siste som skal dømme noen, uavhengig av hvilken årsak folk har til å reise. Det vet vi jo ikke noe om. De fleste av oss er voksne og ansvarsfulle, og tar gjennomtenkte valg.

– Vi skal ikke måtte forsvare oss for hvorfor vi drar til et grønt land, men alle bør tenke gjennom hva de gjør dersom landet blir rødt mens man er der, mener Øyen.

Etter at innlegget ble skrevet om i Romerikes Blad har det vært spredt i flere av Amedias nettaviser. Øyen sier tilbakemeldingene i all hovedsak har vært positive.

– Jeg har ikke lest så mange kommentarer, men fulgt litt med i noen kommentarfelt. 90 prosent har vært positive. Jeg har fått meldinger fra ukjente på Messenger, og fått mange heiarop. Både fra kronisk syke som er glade for at noen står opp og taler deres sak, og fra andre som er lei av hetsen i sosiale medier, avslutter hun.

Slik lyder Øyens Facebook-innlegg:

«Hvem har lyst til å møte meg face to face og kalle meg en "jævla egoist" fordi jeg velger å reise til Hellas i slutten av august/ begynnelsen av september som jeg har gjort de siste årene?

Hvem har lyst til å se kroppen min med alle utslettene mine, våkne ila natten pga vonde ledd eller om morgenen med "blodkaker" under neglene fordi jeg har klødd og kalle meg en "jævla egoist"?

Har du lyst til å bruke DINE skattepenger på MEG når jeg ikke klarer å stå i jobb i vinter fordi sånne som "deg" kaller meg en jævla egoist fordi i jeg velger å reise til sol og saltvann?

TENK DERE OM FØR DERE SPYR UT MELDINGER OM OSS JÆVLA EGOISTER!!!!»