Politiet reagerer på at Hagens skoavtrykk mangler på åstedet

Politiet har brukt mye tid på å sikre og identifisere ulike skoavtrykk fra ekteparet Hagens hjem. De kan imidlertid ikke finne noen avtrykk fra drapssiktede Tom Hagen (70) selv.

Det får TV 2 opplyst.

Politiet har skriftlig gitt uttrykk for at de oppfatter fraværet av skoavtrykk som mistenkelig, ifølge TV 2s kilder.

Hva som gjør at politiet finner dette mistenkelig, er ikke TV 2 kjent med.

Etter det TV 2 forstår, bygger politiet drapssiktelsen mot Tom Hagen på en lang rekke indisier. De manglende skoavtrykkene er ett av indisiene.

Har identifisert flere

Politiet er fremdeles langt fra sikre på hva som skjedde da Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober 2018.

I jakten på svar har de saumfart boligen etter mulige spor, deriblant skoavtrykk. Arbeidet har vært så høyt prioritert at politiet satte i gang et eget «skoprosjekt».

– Hvilke skoavtrykk som er avsatt på det vi mener er åsted for en alvorlig straffbar handling, er selvsagt sentralt i etterforskingen, sier politiinspektør Gjermund Hanssen til TV 2.

SPROX-SPOR: Her er et av avtrykkene fra Sprox-skoen inne i Sloraveien 4. Politiet vil ikke svare på om de nå vet hvem som har brukt skoen.
SPROX-SPOR: Her er et av avtrykkene fra Sprox-skoen inne i Sloraveien 4. Politiet vil ikke svare på om de nå vet hvem som har brukt skoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Inne i Sloraveien 4 har politiet funnet skoavtrykk fra flere personer de har lyktes med å identifisere. Ingen av de tydelige avtrykkene stammer imidlertid fra sko som de vet tilhører Tom Hagen selv.

Tause om Sprox-status

Samtidig har politiet bedt publikum om hjelp til å identifisere eieren av en Sprox-sko i størrelse 45, som de har funnet spor av i boligen.

Da politiet i august i fjor viste Sprox-skoen frem offentlig, uttalte politiinspektør Tommy Brøske at sporene var «avsatt på en måte som er svært relevant for den handlingen som etterforskes».

Politiet har senere sagt at avtrykkene viser spor inn og ut av huset, og ifølge VG er det snakk om totalt ni avtrykk.

På et tidspunkt forsøkte politiet å henvende seg til omkring 300 personer som har kjøpt Sprox-sko og betalt med kontanter, men arbeidet ga få svar. I september i fjor sa politiet til NRK at denne delen av skoprosjektet ville bli nedprioritert.

TV 2 har denne uken spurt politiet om hva som er status i jakten på eieren av Sprox-skoen, men politiinspektør Hanssen ønsker ikke å svare på spørsmålet.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer rundt spekulasjoner om spor på åstedet eller våre vurderinger knyttet til det, sier han.

Får ikke flytte hjem

Tom Hagen har selv forklart at han reiste hjem fra jobb fordi han var bekymret for kona, som ikke svarte på telefon. Da han kom hjem, gikk han gjennom hele huset og lette etter henne, har han forklart.

Baderommet i gangen nede var ifølge Hagen det siste rommet han sjekket, og det var der han fant konas klær og det som har blitt omtalt som slepespor.

På en stol i gangen lå det hvit konvolutt, trusselbrevet og flere av konas personlige eiendeler. Politiet har derfor stusset over at ikke Hagen oppdaget dette med en gang han gikk inn i huset.

Først etter omkring 40 minutter, klokken 14.08, trosset han truslene i brevet og ringte til politiet.

Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, sier at han har taushetsplikt og dermed er avskåret fra å kommentere TV 2s opplysninger.

Det er nå over tre måneder siden Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona si. Han nekter straffskyld og ble løslatt etter elleve dager i varetekt fordi lagmannsretten mente politiet ikke hadde gode nok beviser.

Fremdeles har ikke Hagen fått lov til å flytte hjem, fordi politiet ikke er ferdige med å undersøke åstedet.