Eirik (14) får betalt for husarbeid i virtuelle penger

Flere barn og unge får ukelønnen utbetalt som spillepenger. Nå ser regjeringen på om dataspill som involverer penger burde omfattes av samme lov som gambling.

Mange barn og unge bruker mye tid på dataspill. Nå har det blitt mer vanlig at foreldre betaler ukelønnen til barna sine som spillevaluta, som brukes til å kjøpe effekter i spillene.

– Hvis jeg for eksempel klipper gresset og jeg kunne ha fått hundre kroner, får jeg heller penger inn på spillet, forklarer Eirik Bråtasæter (14).

Han er en av mange unge som bruker mye tid foran skjermen. Noen av spillene som i utgangspunktet er gratis, inneholder flere pakker, hjelpemidler og effekter det er mulig å kjøpe seg til.

Inne på dataspillene finnes det forskjellige valutaer, for eksempel har det populære spillet Fortnite valutaen «V-bucks».

– Det er liksom det å ha de kuleste tingene, kuleste «skins» og kuleste klærne i spillet, forteller Eirik.

Han passer likevel på så han ikke bruker for mye penger, og til det får han god hjelp av moren.

– Hun er litt streng på det, og lar meg ikke kjøpe sånn altfor mye, smiler han.

– Moderne måter å drive pengespill på

Nå jobber regjeringen imidlertid med å vurdere om pengespilloven, som blant annet omfatter gambling, også skal gjelde dataspill som innebærer pengebruk.

– Det er viktig at vi ser på pengespill og de moderne måter å drive pengespill på, og lager en ansvarlig lovgivning på dette, sier kulturminister Abid Raja.

Han forklarer at de ser på om dataspill som retter seg mot barn, der goder og «lootbokser» motiverer barna til å bruke penger, bør falle inn under pengespilloven.

– Når du har dataspill hvor du ikke får det du betaler for og dermed må betale ytterligere penger, kan dette være avhengighetsskapende, forklarer kulturministeren.

De ønsker nå innspill fra aktører som kjenner til problemstillingen.

– Nå har vi sendt dette på høring for nødvendige innspill, og for å se om dette er noe vi skal regulere, sier Raja.

HOBBY: Eirik spiller mye dataspill fra gutterommet på Eidsvoll.
HOBBY: Eirik spiller mye dataspill fra gutterommet på Eidsvoll. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Foreldre bør engasjere seg

Seniorforsker ved NTNU Beate Hygen som forsker på barn og gaming, forklarer at det er en tydelig forskjell på dataspill og andre pengespill.

– Forskjellen på vanlig gambling og spilling er at på gambling har man jo mulighet til å vinne penger. I spilling vinner man ikke penger, men kan heller få status eller gevinser i spillet, forteller Hygen og fortsetter:

– Veldig mange dataspill i dag er gratis i utgangspunktet, men når man først har begynt å spille det, er det en del ting som koster penger.

Hun mener det er viktig at foreldre setter seg inn i og bryr seg om barnas spilling, i likhet med andre fritidsaktiviteter.

– Foreldre bør engasjere seg mer, ta del i spilling og vite hva det her handler om, mener Hygen.