Frp ut mot Abid Raja: – En minister for finkulturen

Regjeringen åpner for at utenlandske filmproduksjoner kan spilles inn i Norge. Men breddeidretten venter fremdeles på grønt lys: – Arrogant, sier Frps Silje Hjemdal.

– Regjeringen har besluttet å åpne innreise til Norge og unntak for karanteneplikt for deltakere i film- og serieproduksjoner som skal spilles inn i Norge.

Det sa landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) da regjeringen presenterte nye reiseråd på fredag.

Og allerede i august vil Hollywood-stjernen Tom Cruise vende tilbake til Norge med sitt team, for innspilling av storfilmen «Mission Impossible 7».

Men breddeidretten venter fremdeles på klarsignal fra regjeringen.

PREIKESTOLEN: I mars 2017 startet innspillingen av Mission Impossible 6 på Preikestolen utenfor Stavanger. I slutten av august går de i gang med oppfølgeren. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
PREIKESTOLEN: I mars 2017 startet innspillingen av Mission Impossible 6 på Preikestolen utenfor Stavanger. I slutten av august går de i gang med oppfølgeren. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Johansen, Carina

– Forstår at folk blir frustrert

Det reagerer Frp kraftig på.

– Vi må ikke glemme at dette gjelder ganske mange mennesker rundt om i Norge. Hvorfor skal ikke Stian og Anette få drive med sin idrett, men man skal lage spesialregler for film?, spør Silje Hjemdal (Frp) i kulturkomiteen på Stortinget.

Flere idrettstopper og politikere har tatt til orde for at breddeidretten må åpnes - og det raskt.

ARROGANT: SIlje Hjemdal i Frp mener kulturministeren ikke representerer hele feltet han har ansvar for.
ARROGANT: SIlje Hjemdal i Frp mener kulturministeren ikke representerer hele feltet han har ansvar for. Foto: Ingrid Wollberg

– Jeg forstår at folk blir frustrert og kanskje til og med forbanna, når de gang på gang har krevd svar fra en minister som ikke klarer å komme seg ut fra garderoben, sier Hjemdal.

Hun mener kulturministeren, ved å gjøre disse unntakene for utenlandske spillefilmer, kun representerer deler av feltet han har ansvar for.

– Det oppfattes som arrogant, og det oppfattes som at det blir en minister som er for finkulturen og ikke folk flest.

Også Frp-leder Siv Jensen reagerer på regjeringens prioritering.

I et innlegg på sin Facebook-side skriver hun det følgende:

«Abid Raja hastebehandler for å få snakke med kjendisene, mens breddeidretten ikke engang får svar. Dette er ikke godt nok fra regjeringen.»

Raja: — En felles beslutning

Abid Raja svarer dette i en SMS til TV 2.

– Beslutningen for utenlandsk serie- og filminnspilling i Norge gjelder for alle som har fått tilsagn fra Norsk Filminstitutt.

Han understreker at dette er blitt bestemt av en samlet regjering.

– Dette er basert på grundig arbeid i flere departement, bl.a. helsedepartement, justisdepartementet og i mitt kulturdepartement.

«Mission Impossible»-produksjonen skal være i Norge under svært strenge vilkår, skriver han.

De skal selv bruke seks millioner kroner på koronatiltak under oppholdet. Det er kun et «begrenset antall individer» som kommer, og de skal være «avsondret fra allmennheten».

Håper på snarlig åpning

Raja sier han håper regjeringen snart kan gi klarsignal til breddeidretten.

– Jeg ønsker som alle andre sterkt at idretten kan komme i gang. Så håper jeg fotballfamilien fortsetter å ha tiltro til de råd Guldvog, Nakstad og Stoltenberg gir.

– Slik de sier; vi har verken behandling eller vaksine mot viruset.

10. august skal helseminister Bent Høie og Abid Raja møte toppene i Norges Fotballforbund og Norges idrettsforbund.

– Jeg håper FHI og Helsedirektoratet senest innen da har gjort en ny grundig vurdering av hvorvidt de nå kan anbefale regjeringen å åpne opp ytterligere, herunder breddefotball, skriver Raja.