Flere hundre griser brant inne: – En tragedie

To låver sto onsdag i full fyr på Tretten i Øyer kommune. Nødetatene forsøkte å redde noen av de flere hundre grisene som var inne i dem.

Onsdag kveld meldte politiet i Innlandet på Twitter om at en låve sto i full fyr på Tretten i Øyer kommune. Inne i bygningen var flere hundre griser.

FLERE REDDET UT: Selv om alle grisene i den ene låven brant inne, ble flere reddet ut av den andre, ifølge politiet.
FLERE REDDET UT: Selv om alle grisene i den ene låven brant inne, ble flere reddet ut av den andre, ifølge politiet. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen

Videre spredte brannen seg til en annet driftsbygning, der det var enda flere dyr.

Politiets innsatsleder på stedet, Magnus Danielsen, forteller til TV 2 at det totalt var rundt 450 dyr inne i bygningene.

Underveis var det også stor spredningsfare til andre bygg i nærheten. Politiet fikk inn melding om brannen klokka 21.06.

Det er ikke meldt om personskade.

Så røyken på god avstand

Steinar Hjulstad, som var i nærheten av brannen, fortalte til TV 2 at han kunne se røyken godt på lang avstand. Han anslår at befant seg rundt fem kilometer fra storbrannen.

– Det har holdt på i en halvtime nå. Jeg ser røyken over låven, og det ryker enda, sa Steinar Hjulstad til TV 2 klokka 21.50.

– Man kan lukte røyken, som nok har trukket nordover mot oss, sa han videre.

– Skremmende

Silje Malen Ølmheim kjørte forbi stedet, og så brannen på god avstand.

– Vi så ekstremt mye røyk langt unna, og når vi kom nærmere så vi tydelig brannen og all røyken. Skremmende å se, sa hun til TV 2.

FLERE HUNDRE DØDE: Begge låvene vil brenne ned ifølge politiet. I den ene av dem omkom alle grisene.
FLERE HUNDRE DØDE: Begge låvene vil brenne ned ifølge politiet. I den ene av dem omkom alle grisene. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen

– På avstand så det ut som en stor eksplosjon, la hun til.

Klokka 22.23 skrev politiet på Twitter at begge låvene ville brenne ned.

– Det jobbes med å eventuelt redde noen av dyrene, opplyste politiet.

– Tragedie

Klokka 22.35 sa politiets operasjonsleder Haagen Løvseth til TV 2 at det ene fjøset var brent ned. Inni var det 160 dyr, og alle døde. I det andre fjøset, der det var rundt 300 dyr, ble noen reddet ut.

– Men vi er usikker på hvor mange. En god del vil dø, og noen vil bli slaktet i etterkant på grunn av røyken, sier Løvseth.

Politiet har vært i kontakt med gårdeier.

– Dette er en tragedie, sier operasjonslederen.

Skryter av lokalmiljøet

Innsatsleder Danielsen forteller til TV 2 at lokale innbyggere møtte opp og hjalp til i arbeidet som sørget for at omtrent 150 dyr til slutt ble reddet ut.

– De har gjort en flott innsats. Her var folk med på å få ut grisene, og de har gjort et viktig og storartet arbeid som fortjener applaus.

Innsatslederen sier flere av dyra som ble hentet ut dessverre må nødslaktes som følge av stress og røykskader.