Årsrekord på Preikestolen

Pågangen av turgåere til Preikestolen fortsetter, men folk legger nå turen til andre tidspunkter enn midt på dagen, og parkeringsplassene er ikke lenger fulle.

REKORD: Turgåere på kanten av fjellplatået Preikestolen som ligger ved Lysefjorden i Strand kommune i Rogaland. Foto: Marianne Løvland/ NTB Scanpix
REKORD: Turgåere på kanten av fjellplatået Preikestolen som ligger ved Lysefjorden i Strand kommune i Rogaland. Foto: Marianne Løvland/ NTB Scanpix

Det var totalt 4.615 turgåere som torsdag besteg de 4.444 trappene opp til det ikoniske fjellplatået – noe som er årsbeste så langt, skriver Stavanger Aftenblad.

Onsdag måtte politiet rykke ut til turistmagneten på grunn av at parkeringsplasskapasiteten var sprengt, med kø helt ned til riksveien.

Dette førte til at alle turgåere ble oppfordret til å heller gå turen på andre tidspunkter på dagen, for å spre ut folkemengdene.

– Langt flere startet mellom klokken 6 og 10 på torsdagen. Samtidig så vi også en liten økning på ettermiddagen. Flere unngikk å gå midt på dagen. Det er nøkkelen til å unngå køer. Torsdag var det toppen fem minutter med venting på det verste, sier daglig leder Helge Kjellevold i Lysefjorden utvikling

– Ta bussen

Torsdag måtte politiet rykke ut til et annet populært turistmål, nemlig Gaustatoppen ved Stavsro.

Flere hundre nordmenn valgte å parkere bilene sine langs veien, da parkeringsplassene fylte seg opp. Det førte til at bilene på veien slet med å passere, og at trafikken til slutt stoppet opp.

– Problemet begynner når folk parkerer i veien, og det skaper en dominoeffekt der folk legger seg lengre og lengre ut i veibanen, sa daglig leder i Visit Rjukan, Hege Næss til TV 2.

Samtidig oppfordret hun turgåere til å ta bussen opp til Stavsro, en tur som koster 50 kroner.

– Vi ønsker at folk er lovlydige, og at lover og regler følges. Vi vil jo ikke at politiet skal bøtelegge folk og taue biler bort, sa hun videre.

Situasjonen ble så ille at også operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Trond Egil Groth, benyttet muligheten til å komme med en oppfordring om at turistene heller valgte å reise til andre steder, enn de mest folksomme områdene.

Overnatting

Det er også stor pågang ved landets mange turisthytter.

I helgen måtte hyttevertene på Gjendesheim og på Rondvassbu si nei til folk fordi de var fullbooket. Som følge av smittevernreglene er kapasiteten mindre enn vanlig.

Marius Haugaløkken ved Gjendesheim rådet dermed folk som har planer om å besøke DNTs hytter i sommer om å booke på forhånd.

Mer innhold fra TV 2