BRENT: Lek med laserpenn kan resultere i alvorlige øyeskader. Dette øyet har blitt brent etter å ha sett inn i en laser.
BRENT: Lek med laserpenn kan resultere i alvorlige øyeskader. Dette øyet har blitt brent etter å ha sett inn i en laser. Foto: Specsavers

Flere unge risikerer synsskader for denne utfordringen

Laserpenner kan virke som uskyldig moro blant barn og unge. Nå har flere fått synsskader etter ny utfordring.

Optikere i kjeden Specsavers har merket en skremmende trend den siste tiden.

Flere barn har kommet inn med synsskader etter å ha blitt utfordret til å stirre inn i en laserpenn.

Målet er å oppnå noe som kalles etterbilder, altså synsinntrykk som blir stående igjen når man har sett på kraftig lys.

Kan miste skarpsynet

Men i stedet for etterbilder kan man miste en del av skarpsynet av å se på slike lasere. Med en slik synsskade blir det punktet man fokuserer på grått eller sort. Det kan skape store problemer med hverdagslige ting som lesing eller bilkjøring.

I Norge er sterke laserpenner ulovlig, men flere kjøper en slik på utenlandsferie eller på nett.

BEKYMRET: Trine Johnsen, optiker og fagsjef i Specsavers er bekymret for at barn ikke skjønner alvoret.
BEKYMRET: Trine Johnsen, optiker og fagsjef i Specsavers er bekymret for at barn ikke skjønner alvoret. Foto: Silje Holtan Enghaug

– Mange av de man kjøper på nett og i utlandet ser veldig uskyldige ut. De kan ha morsomme barnetegninger på og virke helt uskyldige, men kan være veldig skadelig om man får laseren på øyet, sier Trine Johnsen som er optiker og fagsjef i Specsavers.

Ny trend

Om man først får en slik skade kan den ikke repareres, forteller hun.

– Hvis man kommer seg raskt til øyeavdelingen på sykehuset som kan gi deg medisinsk hjelp, kan man redde noe, men det er ikke alltid det skjer, sier hun.

Synsskader fra laserpenn har forekommet i årevis, men denne situasjonen er ny.

– Det som skiller denne casen fra de andre er at det nå ser ut som det er en trend. Du kan ha uflaks og treffe laseren i øyet, men når det er en bevisst handling blir vi bekymret, sier Johnsen.

– Millisekunder

ØYELEGE: Øyelege ved Oslo Universitetssykehus, Sayed Faraj er bekymret for de sterke laserne som kommer til Norge fra utlandet.
ØYELEGE: Øyelege ved Oslo Universitetssykehus, Sayed Faraj er bekymret for de sterke laserne som kommer til Norge fra utlandet. Foto: Silje Holtan Enghaug

Sayed Faraj er øyelege ved Oslo Universitetssykehus. Flere av pasientene hans har skader fra sterkere laserpenner enn det som er lovlig i Norge.

– En sånn skade kan komme i løpet av millisekunder med disse sterke laserpennene. Man rekker ikke å blunke, og de kan komme på avstand også, forteller øyelegen.

Øyeavdelingen advarer mot lek med lasere, og oppfordrer foreldre til å ta tak.

– Snakk med barna, og vær bevisst på at andre kan ha laserpenner som kan skade synet. Slike lasere bør man ikke ha, sier han.