Korona-krangel kostet 97 flypassasjerer livet

En foreløpig rapport fra den pakistanske havarikommisjonen avdekker at det var en diskusjon om koronapandemien som var årsaken til at Pakistan International Airlines-flyet styrtet i Karachi i mai.

Det var menneskelig svikt som forårsaket flystyrten hvor 97 personer i mai mistet livet i den pakistanske storbyen Karachi.

Det viser havarikommisjonens foreløpige rapport, melder BBC.

I rapporten kan man lese at både piloten og flygelederen gjorde feil da flyet med 99 personer om bord styrtet ned i et boligområde.

Etter en tidligere mislykket landing, var flymotorene blitt skadet. Dette mener havarikommisjonen at flygelederne burde ha oppfattet.

– Piloten ignorerte instruksene til flygelederne, og flygelederne informerte ikke piloten om at flyet kom til å krasje, sier Pakistans luftfartsminister, Ghulam Sarwar Khan.

Onsdag orienterte han det pakistanske parlamentet om havarikommisjonens rapport.

KAOS: Brannvesen, politi og militære forsøker å redde ut overlevende fra Pakistan International Airlines-styrten i Karachi 22. mai.
KAOS: Brannvesen, politi og militære forsøker å redde ut overlevende fra Pakistan International Airlines-styrten i Karachi 22. mai. Foto: Fareed Khan/AP

Flammene stod til himmels

Det var 22. mai at Airbus A320-flyet fra Pakistan International Airlines, som var på vei fra Lahore til Karachi, styrtet ned i boligområdet like før landing på Jinnah internasjonale lufthavn.

Flyet skar seg gjennom hustak mens flammene stod til himmels, før det traff en murvegg og utløste en flere timer lang redningsaksjon.

Kun to av de 99 personene om bord overlevde.

Fokuserte på korona

Flystyrten skjedde bare dager etter at den kommersielle lufttrafikken var blitt gjenåpnet etter at flyplassene ble stengt på grunn av pandemien.

Ifølge Sarwar Khan, diskuterte pilotene pandemien da de skulle lande flyet og derfor ikke utførte de nødvendige landingsprosedyrene.

– Piloten og andrepiloten var ikke fokusert, og de fortsatte hele tiden diskusjonen om koronaviruset, sier han.

TUNGE TAK: Flere personer kommer løpende til på stedet flyet krasjet i Karachi.
TUNGE TAK: Flere personer kommer løpende til på stedet flyet krasjet i Karachi. Foto: Fareed Khan/AP

Ingen tekniske feil

Franske flyeksperter og -spesialister har hjulpet pakistanske havarieksperter med å granske flystyrten og analysere dataene fra flyets to svarte bokser.

Konklusjonen er at flyet var 100 prosent flyveklart, og at det ikke var noen tekniske feil på det.