SKUMMELT: Først for ti år siden klarte Abid Raja å svømme 200 meter på egenhånd. Selv om han har en annen statsrådposisjon, er han svært opptatt av svømmeferdigheter.
SKUMMELT: Først for ti år siden klarte Abid Raja å svømme 200 meter på egenhånd. Selv om han har en annen statsrådposisjon, er han svært opptatt av svømmeferdigheter. Foto: Siw Borgen / TV 2

Abid Raja (44) lærte å svømme som voksen:

– Vi må sende en advarsel til de som ikke kan svømme

Det skulle ta mange år før kultur- og likestillingsminister Abid Raja lærte å svømme. Han frykter mangel på svømmekunnskaper vil skade likestillingen.

– Vi må sende en advarsel og varsko til de som har barn som ikke kan svømme. Av barna som omkommer i drukningsulykker, så har de ofte minoritetsbakgrunn, det er bekymringsfult og alvorlig, sier Raja.

Så sent som i en alder av 34 år klarte Raja først å svømme 200 meter.

– Jeg lærte å svømme da jeg var godt voksen. Det er flaut å innrømme, men sånn er det, sier han.

Raja har selv følt på kroppen hvordan det er å havne i vannet uten å kunne svømme ordentlig.

Under innspilling av programmet 71 grader nord fikk han seg en ubehagelige overraskelse.

– Selv med redningsvest fikk jeg skikkelig sjokkfølelse da jeg havnet i vannet. Det er kaldt, det er bølger og man mister kontrollen. Det ble så panikk at jeg måtte få hjelp, forteller Raja om sitt møte med vannet.

VIKTIG: Etter en hendelse i 71 grader nord har Abid Raja skjønt alvoret med panikk i vann.
VIKTIG: Etter en hendelse i 71 grader nord har Abid Raja skjønt alvoret med panikk i vann. Foto: Siw Borgen / TV 2

Minoriteter topper drukningsliste

Tall TV 2 har fått fra Redningsselskapet viser en dyster statistikk blant minioritetsbarn.

Av baderelaterte ulykker med døden til følge med barn mellom 5 til 25 år, er personer med minoritetsbakgrunn overrepresentert.

Fra 2017-2019 var det tolv personer som døde. Av disse hadde hele ni minoritetsbakgrunn.

ALVORLIG: Hver sommer gruer Tanja Krangnes seg til å registrere antall drukningsulykker. At minoritetsbakgrunn er så høyt representert i dødsulykker på sjøen er skremmende, sier hun.
ALVORLIG: Hver sommer gruer Tanja Krangnes seg til å registrere antall drukningsulykker. At minoritetsbakgrunn er så høyt representert i dødsulykker på sjøen er skremmende, sier hun. Foto: TV 2

– Dette er alvorlig, og noe vi må ta på alvor, sier Tanja Krangnes, fagansvarlig for drukning i Redningsselskapet.

Hva som er den direkte årsaken til de dystre tallene, er usikkert.

– Undersøkelser viser at de med foreldre fra asiatiske og afrikanske land svømmer dårligere enn andre tiåringer.

Likestillingsproblem

Abid Raja mener statistikken vitner om et likestillingsproblem.

– Dette er ikke mitt felt i statsrådposisjonen jeg er i nå, men jeg er likevel engasjert. Tallene er bekymringsfulle og alvorlige. Det handler om likestillingsperspektivet også. De som er minst svømmedyktige er muslimske kvinner, sier Raja.

Hva som er årsaken, klarer ikke likestillingsministeren å gi et fasitsvar på.

– Det kan henge sammen med krav til bekleding utendørs, og som likestillingsminister er jeg opptatt av dette, sier han videre.

Tiåringer dårligst i Norden

Raja viser til at norske tiåringer kommer dårligst ut av landene i Norden når det kommer til svømming.

– Jeg vil understreke at selv om innvandrerbarn svømmer dårligere, så er kun 50 prosent av norske tiåringer, inkludert etnisk norske, svømmedyktige. Til sammenligning kan 90 prosent av tiåringene på Island svømme. Vi er dårligst i Norden, og det er alt for dårlig, sier Raja.

Selv om Raja den dag i dag er bedre til å svømme, er ferdighetene fortsatt så lave at det gir bekymring som forelder når familien er på badetur.

– Jeg som forelder er selv bekymret da vi bader med ungene. Hva gjør man som forelder om de ikke kommer opp igjen. Med mine svømmeferdigheter har ikke jeg sjans i havet til å redde barna mine hvis de er på bunn, sier Raja.