VÅTT: Regnvær og snøsmelting i fjellet fører til høy vannstand i Gudbrandsdalslågen, som her ved Krekke i Sør-Fåvang i Ringebu kommune.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VÅTT: Regnvær og snøsmelting i fjellet fører til høy vannstand i Gudbrandsdalslågen, som her ved Krekke i Sør-Fåvang i Ringebu kommune. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

ORANSJE NIVÅ FLERE STEDER:

– Vannstanden har økt veldig det siste døgnet, og verre kan det bli

Natt til mandag har flere elver både i Sør-Norge og Nordland nådd oransje farenivå.

Vannet fortsetter å stige mange steder i Norge. Det er oransje farenivå i deler av Nordland, Trøndelag, vestlige deler av Sør-Norge.

I tillegg gjelder det samme farenivået for Ottadalen og Gudbrandsalslågen, melder Norges vassdrags- og energidirektorat på sine hjemmesider mandag formiddag.

Snøsmeltingen har skutt fart, og gjør at mange elver renner over. Ved Otta står E6 i fare, da elven Sjoa har veldig høy vannføring.

– Både i Nord-Norge og Sør-Norge har vannføringen økt veldig det siste døgnet. I Sør-Norge er det svært varmt, også kom det mye nedbør nå i helga som har truffet lavtlandsområdet. Dette gjør at det er så mye vann nå, sier Erik Holmkvist fra NVEs flomvarsel til TV 2.

– I Nord-Norge er det stort sett snøsmelting som er årsaken, forklarer han videre.

Ifølge Holmkvist ser det ikke ut til at vannet vil forsvinne med det første.

– Det er mange vassdrag hvor det er flom på oransje nivå. Noen steder gir det veldig store utfordringer. Det kan bli verre de neste dagene, men det avhenger av været. Nå har regnet avtatt, men snøen smelter fortsatt, sier han videre.

Oransje nivå beskrives som omfattende oversvømmelser med fare for store flom- og erosjonsskader.

– Alvorlig situasjon

– Oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre alvorlige skader. Det frarådes å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, opplyser Elin Langsholt, vakthavende hydrolog på NVE sine hjemmesider.

Det er i tillegg gult varsel for Mjøsa, Vorma og deler av Østlandet.

I Vestland fylke var vannføringen i Strynevatnet på rødt nivå – det mest alvorlige – lørdag kveld, og vannstanden har økt noe siden da.

50-årsflom

– Det ventes fortsatt høye temperaturer de neste tre dagene og vedvarende stor snøsmelting i Nordland. Dette kan gi vannføringer på gult og til og med oransje nivå i løpet av de neste tre dagene, sier Langsholt på hjemmesidene til NVE.

Også i Ossjøen er det registrert høy vannstand – begge steder tilsvarer det 50-årsflom, men det er ikke meldt rødt farenivå for Stryn eller Nore og Uvdal kommune.