FORSØKT STOPPET: John Bolton var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2018 til 2019. Nå har han skrevet bok om tiden med Trump. Foto: AP / NTB scanpix
FORSØKT STOPPET: John Bolton var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2018 til 2019. Nå har han skrevet bok om tiden med Trump. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Pablo Martinez Monsivais

Dommer avviser Trumps forsøk på å stanse John Boltons bok

En føderal amerikansk domstol har besluttet at John Boltons bok om president Donald Trump kan utgis til tross for Det hvite hus' forsøk på å stanse utgivelsen.

Dommer Royce Lamberths beslutning kom lørdag, tre dager før boken lanseres.

I den etter hvert svært omtalte boken «The Room Where It Happened», skriver Bolton om sin tid som president Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, og han kommer med flere oppsiktsvekkende påstander og anklager mot presidenten.

Det amerikanske justisdepartementet har bedt en domstol i Washington om å stanse bokutgivelsen med den begrunnelse at boken inneholder flere hemmeligstemplede opplysninger.

Over 200.000 eksemplarer er allerede distribuert ut til både journalister og bokhandlere, og flere utdrag av boken er omtalt i en rekke medier.

Trump: Han må betale sin pris

President Donald Trump var raskt ute på Twitter for å kommentere beslutningen. Han er ikke nådig i sin kritikk av Bolton.

- Jeg ga ham en sjanse men han brøt loven ved å gi ut klassifisert informasjon. Han må betale en veldig stor pris for dette, som andre har gjort før ham. Dette burde aldri skje igjen!, skriver Trump på Twitter.

– Wow, jeg er endelig enig med den mislykkede politiske konsulenten Steve Schmidt, som kalte gale John Bolton «for en avskyelig mann som mislyktes i sin plikt for å beskytte Amerika». Han poengtere også at han aldri burde få lov til å jobbe hos myndighetene igjen. Så sant. Enkelt og greit, John Bolton, tordner han videre.

Krigshisser

Den konservative Bolton har ofte blitt omtalt som en hauk og krigshisser, og han har jobbet både for president Ronald Reagan og for far og sønn George Bush.

Han var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra mars 2018 til april 2019. Trump har sagt at han ga Bolton sparken, mens Bolton hevder han selv sa opp.