– Dette kan bli Ernas store mareritt

PRESSEKLUBBEN (TV 2): Det er særlig to ting som kan stikke kjepper i hjulene for Erna Solbergs drøm om gjenvalg, mener ekspertene.

Statsminister Erna Solberg (H) har fått skryt fra flere hold for sin og regjeringens håndtering av koronakrisen.

– Solberg har styrket seg enormt gjennom denne krisen, både i folket og som leder, sier politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, i TV 2-programmet Presseklubben.

Spent

På Kantar sin juni-måling for TV 2 ble Høyre største parti – med en oppslutning på 27,5 prosent. Arbeiderpartiet fikk 23,5 prosent.

VG: Politisk redaktør Hanne Skartveit.
VG: Politisk redaktør Hanne Skartveit. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Nå stiger også spenningen foran neste års stortingsvalg. Spørsmålet er om Erna Solberg kan få sin tredje periode som Norges statsminister.

– Jeg tror nok at Støre er det mest sannsynlige, men det er bare en bitte liten sannsynlighetsovervekt. Det er veldig åpent, sier Skartveit.

Se hva ekspertene mener er Erna Solbergs største problem, i videoen øverst i saken.

– Må vinne

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fortsatt ikke fått oppfylt sin våte drøm om å ta Arbeiderpartiet inn i regjering, og dermed bli statsminister. Og nå begynner tiden å renne ut.

PRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerte det politiske halvåret på en pressefrokost på utestedet Blå i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerte det politiske halvåret på en pressefrokost på utestedet Blå i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Neste år må han vinne. Det er hans eneste mulighet til å bli statsminister nå, sier politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

Mareritt

TV 2: Kommentator Aslak Eriksrud.
TV 2: Kommentator Aslak Eriksrud. Foto: Truls Aagedal / TV 2

TV 2-kommentator Aslak Eriksrud mener ett spesielt scenario kan tale til Støres fordel – og samtidig bli Erna Solbergs mareritt.

– Hvis vi om ett år har fått en vaksine mot korona, og på mange måter har glemt hele pandemien, så kan det bli Erna Solbergs store politiske utfordring. Særlig hvis man samtidig har flere hundre tusen arbeidsledige her i landet, og regjeringen settes under enormt press, sier han.

Spøkelset

NRKs Lars Nehru Sand trekker også frem kampen mot sperregrensen som noe som kan tale til Støres fordel.

NRK: Politisk kommentator Lars Nehru Sand.
NRK: Politisk kommentator Lars Nehru Sand. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Erna Solberg sine venner, Venstre og KrF, ser ut til å gjøre det ganske dårlig, mens Støre sine venner ser ut til å gjøre det ganske bra, sier han.

Jokeren

For norsk politikks store joker om dagen heter Trygve Slagsvold Vedum, som leder et senterparti med vind i seilene.

JOKER: Trygve Slagsvold Vedum har hatt vind i seilene som Sp-leder.
JOKER: Trygve Slagsvold Vedum har hatt vind i seilene som Sp-leder. Foto: TV 2

– Senterpartiet har pustet Arbeiderpartiet i nakken på flere målinger. Så vi skal ikke utelukke at Senterpartiet kan bli større enn Arbeiderpartiet. Hva gjør Ap da, og hva gjør Trygve Slagsvold Vedum? Det er et spørsmål Vedum ikke vil svare på når vi spør, sier Eriksrud.

Men det er fortsatt lenge til stortingsvalget. 13. september 2021 får vi svaret.

Se Presseklubben når du vil gratis på TV 2 Sumo.