SNUSLEPPE: Håvard Dretvik (37) var fra før kornbonde. Nå har han også blitt snusbonde, sammen med kjæresten og kompisen. Snusleppa mer enn antyder at han snuser selv. Foto: Heidi Venæs/TV 2
SNUSLEPPE: Håvard Dretvik (37) var fra før kornbonde. Nå har han også blitt snusbonde, sammen med kjæresten og kompisen. Snusleppa mer enn antyder at han snuser selv. Foto: Heidi Venæs/TV 2

Håvard (37) har blitt snusbonde

Ideen kom i et lystig lag. Og det var ledig plass på jordet til kornbonden. Så hvorfor ikke, tenkte de tre vennene. Nå dyrker de tobakksplanter til snusproduksjon.

Fruktbare ideer kommer gjerne i lystige lag. En vennegjeng på Byneset utenfor Trondheim fikk i fjor en ide om å sette i gang med egenproduksjon av noe helt spesielt.

To av dem, kjæresteparet Anna og Håvard, snuser.

– Hva om vi dyrker selv, undret Anna Widén-Bjørk (38).

Dette er blitt gjort før i Norge, rundt andre verdenskrig, da man visste hvordan man skulle klare seg selv.

Kornbonden og kjæresten Håvard Dretvik (37), som hadde tilgjengelige åkerlapper i sitt eie, hang seg på, sammen med kameraten Eirik Volent (37).

I en kjeller fikk tobakksplantene vokse. Dernest plantet ut ved hjelp av en oldtids-traktor, en Zetor fra 1964.

Eksperimenterer

TOBAKKSPLANTER GIR SNUS: Venne-trioen har lagt ut mange bilder av produksjonen på sin Instagram-konto Snusbonden..Foto: Privat
TOBAKKSPLANTER GIR SNUS: Venne-trioen har lagt ut mange bilder av produksjonen på sin Instagram-konto Snusbonden..Foto: Privat

På tobakksjordet er det nå satt ut 2000 planter.

De tre vennene eksperimenterer litt med ulike planter for tobakksplantingen.

På denne tiden er det såvidt de stikker opp av jorda. Men de skal bli to meter høye.

– På denne planten er det de øverste bladene som inneholder mest nikotin, forklarer Anna.

– I midten er det noe mindre, og de nederste bladene har minst nikotin. Så kan man lage ulike styrkeblandinger, fortsetter hun.

Optimister

Vennene er optimistiske på vegne av eget produkt.

– Vi vet jo at lokale bryggerier får solgt sine produkter, fordi de er både gode og lokale. Hvorfor skulle ikke et sånt produkt også selge bra?

De tre, som også har andre jobber, har målsettingen klar.

– Dersom vi her oppnår en helt mikroskopisk andel av markedet, skal vi være glade, smiler Håvard.

– Det selges vel noe sånt som 60 millioner bokser med snus i verden årlig. Om vi klarer å komme opp i 7000 bokser er det maks, mener Eirik.

VENNE-SNUS: De tre kompisene, Eirik Volent, Anna Widén-Bjørk og Håvard Dretvik er enige om at de ihvertfall har det artig. Muligvis vil de oppnå en markedsandel også.Foto : Heidi Venæs /TV 2
VENNE-SNUS: De tre kompisene, Eirik Volent, Anna Widén-Bjørk og Håvard Dretvik er enige om at de ihvertfall har det artig. Muligvis vil de oppnå en markedsandel også.Foto : Heidi Venæs /TV 2

Lovlig aktivitet

De tre har også sjekket at det er lovlig å dyrke egen snus.

– Ja, vi sjekket før vi begynte utplantingen i fjor, for sikkerhets skyld, forsikrer de tre.

Jacob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, bekrefter til TV 2 at aktiviteten ikke er ulovlig, og skriver følgende i e-post:

«Det er ikke forbudt, men ut fra et folkehelseperspektiv er det uheldig med utvidet tilgang av potensielt skadelige produkter.»

Til det har trioen følgende å si:

– Vi synes jo ikke folk skal snuse mer enn i dag, vi synes bare de skal få tilbudet om et annerledes produkt, sier Eirik.

– Tenk å ha med et sånt håndverksprodukt på fest, eller gi bort som gave. Til folk som har alt, de som allerede snuser, selvsagt, fortsetter han.

HOBBYEN SOM TOK AV: De har plantet ut 2000 planter i år etter at prøveversjonen i fjor slo til. Det kan bli til sammen 7000 esker snus. Foto: Instagram Snusbonden.
HOBBYEN SOM TOK AV: De har plantet ut 2000 planter i år etter at prøveversjonen i fjor slo til. Det kan bli til sammen 7000 esker snus. Foto: Instagram Snusbonden.

Mest for gøy

Inne i en av de mange bygningene på gården til Håvard, finner de fram fjorårsavlingen.

SNUS-SMØRJE: Det ser ut som snus. Det smaker snus. Men det er kjøkkenbenk.-snus. Foto: Privat fra Instagram
SNUS-SMØRJE: Det ser ut som snus. Det smaker snus. Men det er kjøkkenbenk.-snus. Foto: Privat fra Instagram

Bladene tørkes og knuses, dernest pulveriseres de. Blandingen tilsettes ulike ingredienser og behandles på en måte som gjør at det til slutt ser ut, og lukter, som snus.

– Men smaker det like bra som industrielt framstilt snus da?

– Bedre. Ja ja, absolutt bedre. En mer ærlig smak, sier Håvard, og legger inn en pris med snus.

De tre er enige om at dette er mest artig, og opplagt ikke innbringende i starten. Før gårdsproduktet deres kan selges, må de nemlig også gjennom en mølle med myndigheter, som Mattilsynet.