Høie dro frem tommestokken: – Meteren er blitt kortere

Helseministeren ber nordmenn om å holde avstand og advarer mot å la meteren krympe.

Under onsdagens pressekonferanse benyttet helseminister Bengt Høie anledningen til å påminne nordmenn om å fortsatt holde minst én meters avstand til hverandre.

Høie viste til en ny meningsmåling, der en av fire nordmenn vedgikk at de var blitt mindre oppmerksomme på å vaske hendene og holde avstand til hverandre.

– Jeg har også hatt på følelsen i det siste at meteren er blitt kortere. En meter blir ofte en halvmeter på de fine strendene og hyggelige uteserveringene. Jeg tror meteren blir mindre jo flere venner som kommer på festen, og jeg tror meteren blir kortere når promillen blir høy, sa helseministeren.

– Vi har denne

Høie mente at det derfor er lurt å minne seg selv på hvor lang en meter egentlig er, og hadde med seg en tommestokk for å minne om hvor lang en meter faktisk er.

– Dette er avstanden som vi skal holde, sa helseministeren og holdt opp tommestokken.

– Vi har ingen behandling, vi har ingen vaksine, men vi har denne. Vi har meteren, sa han.

Siden 30. april har anmodningen fra Folkehelseinstituttet (FHI) vært å holde én meters avstand for å unngå smittespredning.

– Det er denne meteren som holder samfunnet vårt fortsatt åpent, sa Høie.

Virusutbruddet er nå under kontroll i Norge, og en rekke institusjoner er gjenåpnet. Siste døgn var det 13 nye tilfeller.

Til tross for den oppløftende utviklingen advarer Høie mot å tro at kampen mot viruset er vunnet. Nordmenn må fortsatt holde avstand på jobb og skole, men også på fest og på stranda, understreket han.

– Mange synes det er vanskelig å gi beskjed hvis noen kommer for nær på bussen eller på stranden. Men nå skal vi faktisk begynne å gjøre det, sa Høie. (TV 2/NTB)