LYKKELIG EKTESKAP: Knut Bohwim fikk servert kake av kona Kirsten Bohwim på sin 85-årsdag. Aftenposten var til stede.
LYKKELIG EKTESKAP: Knut Bohwim fikk servert kake av kona Kirsten Bohwim på sin 85-årsdag. Aftenposten var til stede. Foto: Olav Olsen / Aftenposten / NTB scanpix

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim (89) er død

Knut Bohwim (89), som har regissert nesten alle de populære Olsenbanden-filmene, døde tirsdag i sitt eget hjem i Oslo.

Det opplyser hans familie til TV 2.

- Hans siste ønske var å få komme hjem, og det ordnet vi. Han døde lykkelig og som han ønsket. Det var en nydelig og verdig avslutning på livet, sier kona Kirsten Bohwim til TV 2.

Bohwim har regissert 12 av de 14 Olsenbanden-filmene.

Filmkomedie Olsenbanden ble en stor suksess i Danmark i 1968, og det norske filmselskapet Teamfilm tok raskt oppgaven med å lage en norsk versjon.

Den første filmen kom i 1969 og ble en umiddelbar publikumsuksess. Siden ble det altså totalt 14 filmer, der Olsenbandens siste stikk, som kom i 1999, var den siste.

Bohwim har også regissert teaterfilmatiseringene Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970) og Ute av drift (1992) med Rolv Wesenlund og Solfrid Heier.

Knut Bohwim var fra 1984 til 1998 direktør for det tradisjonsrike filmimportbyrået Kommunenes Filmcentral A/S.

I fjor ble Bohwim tildelt Aamot-statuetten under en jubileumsforestilling for Olsenbanden i forbindelse med filmfestivalen Oslo Pix.

Samme år kom boken «Olsenbanden – et helmaks filmeventyr», skrevet av filmkritiker og tidligere VG-journalist Jon Selås. Boken er en hyllest til Olsenbanden-filmene.