Politiet frykter fyll og ferske båtførere på sjøen i sommer

OSLOFJORDEN (TV 2): Politiet bekymrer seg for promille, båtførere uten erfaring og manglende bruk av redningsvest på sjøen i sommer.

Rekordmange nordmenn har kjøpt båt denne våren og følger myndighetenes oppfordring om norgesferie. I det strålende sommerværet kryr det av båter i indre deler av Oslofjorden. Det betyr travle tider for politiet som jobber til sjøs.

– Det er tre faktorer som ofte går igjen. Det er mangel på vest. Det er for høy fart og så er det promille, sier politibetjent Tom Georg Ingdal Håkonsen til TV 2.

Se hele reportasjen øverst i saken.

Høy promille

I går kveld ble to personer tatt for promillekjøring i indre Oslofjord. I kveld og i natt kan det fort bli flere, frykter politiet.

– Den høyeste i går var rett over 1,5 i promille, sier Ingdal Håkonsen.

– Hva tenker du om det?

– Nei, vi er ikke noe glad i det. Man blir ikke særlig god sjømann av å drikke alkohol, sier Ingdal Håkonsen.

Alkohol gjør deg ikke god på sjøen, advarer politibetjent Tom Georg Ingdal Håkonsen.
Alkohol gjør deg ikke god på sjøen, advarer politibetjent Tom Georg Ingdal Håkonsen. Foto: Petter Sørum-Johansen/TV 2

Det er ikke bare alkohol som skaper farlige situasjoner på sjøen, men også de mange ferske båtførerne i år.

Må hjelpe oftere

Det gir utfordringer både for politiet og Redningsselskapet.

– Det er mange nye båteiere som trekker ut på sjøen nå. Vi ser jo at de får litt mer problemer enn andre på sjøen. Det går mye i starthjelp, motorproblemer og grunnstøtinger, sier Fredrik Hove, båtfører i Redningsselskapet, til TV 2.

I pinsehelgen hadde Redningsselskapet 350 oppdrag i hele landet. I Oslofjorden økte antall oppdrag med 70 prosent sammenlignet med pinsen i fjor. Denne helgen er det meldt om enda bedre vær enn i pinsen. Redningsselskapet tror det betyr at flere vil på sjøen denne helgen.

– Vi merker at mange ikke har satt seg helt inn i hvordan båten fungerer. Vi opplever at flere sier «dette er min første båttur», og så oppstår det problemer, sier Hove til TV 2.

Råd til ferskingene

Både politiet og Redningsselskapet kommer med gode råd til de som ikke er så båtvante førere. Først og fremst er det viktig å sette seg inn i hvordan båten fungerer.

– Få gjerne hjelp av den du kjøpte av til å finne ut av det tekniske og hvordan du manøvrerer den. Det er også viktig å løfte blikket og se deg rundt når du er ute og kjører. Vis hensyn. Det kommer til å være mange på sjøen i år, så det er viktig at alle tar hensyn, sier Hove.

I tillegg oppfordrer han alle til å bruke dødmannsknappen og redningsvest.

– Dropp alkoholen, ta det pent i begynnelsen med korte turer, lær dere å kjenne båten og egne ferdigheter. Tren og sett dere inn i gjeldende regler på sjøen. For de er det mange av, oppfordrer politibetjent Ingdal Håkonsen.