BORTE: Bak denne fasaden står det egentlig en stor statue av Winston Churchill. Nå er den dekket til av bygningsmasse for at andre ikke skal kunne ødelegge den.
BORTE: Bak denne fasaden står det egentlig en stor statue av Winston Churchill. Nå er den dekket til av bygningsmasse for at andre ikke skal kunne ødelegge den. Foto: Aaron Chown / Pa Photos

London tar drastisk grep for å beskytte statuer mot hærverk

Fredag morgen våknet byens borgere opp til en rekke forandringer.

Storbyen har nå tatt det drastiske grepet å dekke til statuene av deres tidligere statsminister Winston Churchill, som står utenfor Det britiske parlament.

I løpet av natten har arbeidere bygget en vegg av bygningsmasse rundt flere statuer i London slik at de ikke blir synlige.

I tillegg blir en rekke andre monumenter dekket til. Utenfor det det kjente Trafalgar Square var blant annet George Washington borte fra offentligheten.

Også kjente personer som Nelson Mandela og Mahatma Gandhi har blitt dekket til natt til fredag.

ARBEID: Natt til fredag var arbeidere i fult arbeid for å dekke til statuen av Winston Churchill.
ARBEID: Natt til fredag var arbeidere i fult arbeid for å dekke til statuen av Winston Churchill. Foto: Kirsty O'Connor / Pa Photos

Frykter hærverk

Det er ordføreren i London som har beordret at statuene skal fjernes, skriver Daily Mail. Bakgunnen er at han frykter de vil bli vandalisert under støttedemonstrasjoner til BlackLivesMatter-bevegelsen.

Det er planlagt store demonstrasjoner i London kommende helg, og det er fryktet at det skal oppstå kamper mellom ulike politiske grupperinger.

Forrige helg ble det tagget «rasist» under Winston Churchill-statuen utenfor Parlamentet.

– Kan ikke redigere fortiden

I en serie Twitter-meldinger fredag ettermiddag skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson at det er absurd og skammelig at statuen av Churchill står i fare for å bli angrepet.

– Statuen av Winston Churchill på Parliament Square er en permanent påminnelse om hans kamp for å redde dette landet – og hele Europa – fra et fascistisk og rasitisk tyranni, skriver Johnson.

– Vi kan ikke redigere eller sensurere fortiden. Vi kan ikke late som om vi har en annerledes historie. Statuene i våre byer ble satt opp av tidligere generasjoner. De hadde andre perspektiver, en annen forståelse av riktig og galt. Men statuene lærer oss om fortiden, med alle sine feil, fortsetter statsministeren.

RASIST: Forrige helg ble statuen av Winston Churchill utsatt for hærverk. – Var en rasist, har demonstrantene skrevet under navnet til den tidligere statsministeren.
RASIST: Forrige helg ble statuen av Winston Churchill utsatt for hærverk. – Var en rasist, har demonstrantene skrevet under navnet til den tidligere statsministeren. Foto: Frank Augstein / AP

Etter at George Floyd døde under en arrestasjon i USA, har det vært demonstrasjoner mot rasisme verden over. Nylig ble flere statuer av blant annet Winston Churchill og Kong Leopold II i Storbritannia og Belgia vandalisert av demonstranter.

Vil fjerne statuer i Norge

Onsdag kveld skrev TV 2 at flere tusen har undertegnet et krav om å rive statuen av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill som står på Solli plass i Oslo.

Det er også et krav om at statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret blir fjernet.

I tillegg ønsker MDG i Bergen å fjerne maleriet «Rettferdigheten», der en mørk mann ligger under en lys kvinnes føtter. Ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), sa fjerningen kunne skje, men var redd for at bildet fikk for mye fokus.

– Refser forslaget

Forslaget om å fjerne kunstverkene får flere stortingspolitikere til å riste på hodet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er nådeløs til forslaget.

– Det er ikke aktuelt, vi kan ikke fjerne historien sånn uten videre. Jeg har bilder av alle mine forgjengere utenfor kontoret, og der henger det ett bilde jeg aldri kommer til å ta ned. Det er av Vidkun Quisling, sier forsvarsministeren.