BESKYLDT: – Regjeringen har på høyst uregelmessig vis blandet seg inn for å bistå en politisk alliert av presidenten, slår den tidligere føderale dommeren John Gleeson fast i sin 82 sider lange gjennomgang av saken. Foto: Kevin Lamarque
BESKYLDT: – Regjeringen har på høyst uregelmessig vis blandet seg inn for å bistå en politisk alliert av presidenten, slår den tidligere føderale dommeren John Gleeson fast i sin 82 sider lange gjennomgang av saken. Foto: Kevin Lamarque

Beskyldes for grovt maktmisbruk

Det amerikanske justisdepartementet gjorde seg skyldig i grovt maktmisbruk da de henla saken mot Michael Flynn, mener dommeren John Gleeson.

President Donald Trump tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn tilsto i 2017 å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør i ukene før Trumps ble innsatt.

I januar i år trakk han imidlertid tilståelsen og i forrige måned ble saken mot ham henlagt, noe justisminister William Barr fastholdt var riktig.

Uvanlig innblanding

Den tidligere føderale dommeren John Gleeson mener det var galt og anklager Barrs departement for grovt maktmisbruk.

Gleeson ble hentet inn av dommer Emmet Sullivan, som hadde saken mot Flynn, for å vurdere justisdepartementets uvanlige innblanding i saken. Gleesons konklusjon er klar.

– Regjeringen har på høyst uregelmessig vis blandet seg inn for å bistå en politisk alliert av presidenten, slår han fast i sin 82 sider lange gjennomgang av saken.

Galt å overse

Gleeson mener blant annet at det var galt å overse det faktum at Flynn ved to tilfeller innrømmet å ha løyet til FBIs etterforskere, selv om den tidligere generalen flere år senere trakk tilståelsen.

Gleeson anbefaler derfor at Sullivan opprettholder saken mot den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren, som Trump etter henleggelsen hyllet som en patriot og offer for spesialetterforsker Robert Muellers «heksejakt».

Utfordrer

1.100 tidligere statsadvokater har også reagert sterkt på henleggelsen og gått sammen for å utfordre lovligheten av justisdepartementets beslutning.

– Ønsket om henleggelse vil tilsynelatende tjene president Trumps personlige politiske interesser, snarere enn offentlighetens interesser, heter det i et prosesskriv fra gruppen.

FBI har også innledet gransking av sin egen etterforskning i saken etter anklager fra Trump og hans støttespillere om at de lot seg bruke politisk.

Mer innhold fra TV 2