– Flere hus ligger under vann

Flomtoppen i Nord-Norge ventes å komme onsdag eller torsdag. I Masi passerer det ifølge NVE 955 kubikkmeter vann per sekund.

I Finnmark er flere veier stengt, farevarselet for flom er blodrødt, og vannstanden øker fremdeles flere steder.

Spesielt i Alta, Porsanger og Karasjok er det stor fare for flom.

Vegtrafikksentralen i Nord-Norge opplyser at de kan stenge veier på kort varsel som følge av flomvarselet.

– Rødt nivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden og kan medføre store skader, sier hydrolog Tuomo Saloranta i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).

E6 mellom Lakselv og Karasjok i Porsanger ble stengt mandag på grunn av flommen. Da sto vannet 35 centimeter over veibanen. Ved 12-tiden tirsdag er veien fremdeles stengt, og vannet står nå enda høyere enn gårsdagen, opplyser Vegtrafikksentralen Nord-Norge.

Spent på situasjonen

Tirsdag formiddag var vannføringa på opp mot 13.000 kubikkmeter i sekunder.

Langs Altaelva følger man nøye med på utviklingen. Tor-Erland Nilsen er daglig leder i Alta Laksefiskeri IS, og er avhengig av at vannstanden kommer ned mot normalen innen ukes tid.

– Akkurat nå er det vanskelig å fiske for oss. Fiske betyr veldig mye for oss, og spesielt før sankthans, sier han til TV 2.

I Alta har man en lang tradisjon med laksefiske før sankthansaften. Da er det kun de lokale som opererer langs elva, mens man får besøk av fiskere fra andre steder i landet og internasjonalt.

– Folk fisker og koser seg disse dagene. De dagene er også noe man ser fram til etter en lang, kald og mørk vinter.

– Vi håper flommen når toppen de nærmeste dagene, sier Nilsen.

Tore Turi er oppvokst i Masi, og ikke opplevd så mye vann siden 1960-tallet.
Tore Turi er oppvokst i Masi, og ikke opplevd så mye vann siden 1960-tallet. Foto: Nils Refvik

– Ikke hyggelig

TV 2 møter Tore Turi i Masi, en bygd i Kautokeino, der vannstanden stiger mest per nå. Han forteller at bygda ikke har opplevd så mye vann siden 1968.

– Dette er i det største laget. Vi har noe vann på gårdsplassen til tider, men ikke så mye, sier han.

– Mange hus befinner seg på en øy eller er under vann nå. Det er ikke noe hyggelig. I tillegg er det mye utstyr, samt stabbur som står under vann. legger han til.

– Vannføringen vil øke

I en ny rapport fra NVE opprettholdes farevarselet for flom på rødt nivå flere steder i Finnmark.

I Masi stiger vannføringen mest per nå, og Knut Ola Aamodt i NVE forteller at det ikke kan bli mye verre enn slik situasjonen er nå.

– Det er allerede ganske drøyt, og det kommer til å vare en stund i store vassdrag i Finnmark. Det går tregt, og en del snø som skal smelte, sier han.

– Det frarådes fortsatt å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig, er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, sier vakthavende flomvakt Tuomo Saloranta i NVE til varsom.no.

– Det ventes noe varmere vær igjen mot helgen, og vannføringen vil kunne øke igjen i vassdrag som fortsatt har mye snø igjen.

Slik ser det ut i Masi i skrivende stund.
Slik ser det ut i Masi i skrivende stund. Foto: Nils Refvik