HØYSESONG: Sommeren er høysesong for kjønnssykdommer.
HØYSESONG: Sommeren er høysesong for kjønnssykdommer. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Frykter klamydiaeksplosjon i sommer

Sex og samfunn spår en kraftig økning av klamydiatilfeller i sommer, til tross for at Helsedirektoratet advarer mot å ha sex med tilfeldige under koronapandemien.

Sommeren er høysesong for kjønnssykdommer og denne sommeren blir trolig intet unntak.

– Når vi blir våryre, og det blir varmt i været, russetid og ferie, ser vi at nordmenn begynner å ha mer ubeskyttet sex enn ellers. Dette skjer hvert år, og det vil også skje i år, sier medisinsk ansvarlig lege Marius Johansen i Sex og samfunn.

Det er særlig kjønnssykdommen klamydia som blir spredd mye om sommeren i Norge.

– Jeg tror nok at koronasituasjonen legger en liten demper på det. Vi vil nok ikke ha like mye som før, men vi kommer nok fortsatt til å se en klamydiaeksplosjon denne sommeren, sier Johansen.

Rekord om sommeren

Sex og samfunn pleier alltid å merke en økning i antall positive klamydiatester i løpet av sommeren.

SEX OG SAMFUNN: Marius Johansen er lege i Sex og samfunn. Foto: Sex og samfunn/Kai Myhre
SEX OG SAMFUNN: Marius Johansen er lege i Sex og samfunn. Foto: Sex og samfunn/Kai Myhre

– Vi pleier å sette rekord i august måned. Både når det gjelder antall som tester seg og antall som tester positivt og får behandling, sier Johansen.

Denne sommeren blir derimot ikke helt som vanlig, på grunn av koronarestriksjonene som fortsatt preger samfunnet.

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at de anbefaler folk å holde seg til en partner og ikke ha sex med tilfeldige personer. De ber også om at man unngår kyssing og oralsex med andre enn fast partner.

Johansen tror likevel ikke dette vil stoppe nordmenn fra å ha sex med nye partnere i sommer.

– Sex og nærhet er en viktig del av livet. Det er bra for helsa. Etterhvert som smitten går ned, synes jeg ikke man skal være redd for å ha sex. Men man kan jo selvfølgelig prøve å holde seg til en partner, sier Johansen.

Redusert test tilbud

Sex og samfunn har merket en tydelig nedgang i antallet som har testet seg for kjønnssykdommer under koronakrisen.

– Det er færre som har testet seg, men det er kanskje litt færre som har kjønnssykdommer nå, så det spiller jo også inn. Vi har testet rundt 70 prosent sammenlignet med i fjor, sier Johansen.

Mye av helsepersonellet på helsestasjonene har blitt omdisponert for å bidra under koronapandemien. Flere av helsestasjonene for ungdom har derfor måttet holde stengt i perioder, og noen har fortsatt redusert bemanning og åpningstid.

– Så lenge de må bruke tiden sin på koronatesting, blir det mindre tid til veiledning og testing av kjønnssykdommer. I verste fall kan det føre til flere uønskede graviditeter og mer smitte av kjønnssykdommer, sier Johansen.

Han mener likevel at folk ikke bør være redd for å oppsøke helsestasjoner eller gå til fastlegen hvis man har hatt ubeskyttet sex eller trenger veiledning.

– Mange steder har sluttet med drop-in, men har gjort det mulig å booke time på nett. Den eneste forskjellen er at man slipper å stå i kø ved døren, sier Johansen.

Mindre av disse kjønnssykdommene

Koronapandemien kan også ha hatt en positiv innvirkning på spredningen av kjønnssykdommer denne sommeren. Johansen tror det er to kjønnssykdommer vi vil se mindre av i Norge denne sommeren.

– Særlig gonoré og syfilis er kjønnssykdommer som blir importert til Norge ved at nordmenn har sex uten kondom i utlandet. Deretter tar de det med seg hjem til Norge, der de smitter det videre, sier Johansen.

Ettersom det blir få utenlandsreiser i sommer kan dette føre til en nedgang.

– Vi vil nok se mye mindre av disse kjønnssykdommene denne sommeren, men helt stopp blir det ikke. Vi finner for eksempel fortsatt gonoré hos unge i Oslo, sier Johansen.

– Bruk kondom

Johansen har en tydelig oppfordring til alle som skal ha sex med en ny partner i sommer.

– Det viktigste man kan gjøre er å bruke kondom, sier Johansen.

Hvis man likevel har ubeskyttet samleie med en ny partner, er det viktig å teste seg for kjønnssykdommer.

– Med klamydia er det veldig vanlig at man ikke får symptomer, og man kan likevel få komplikasjoner, sier Johansen.