DEMONSTRASJON: Tusenvis av mennesker møtte opp i solidaritet med George Floyd fredag. Jon Helgheim, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, mener demonstrasjonene var et alvorlig brudd på smittevernreglene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Tusenvis av mennesker møtte opp i solidaritet med George Floyd fredag. Jon Helgheim, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, mener demonstrasjonene var et alvorlig brudd på smittevernreglene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

George floyd-demonstrasjonen:

Langer ut mot regjeringen: – Hvorfor grep ikke politiet inn?

Fremskrittspartiet mener demonstrasjonen i solidaritet med George Floyd var er et alvorlig brudd på smittevernsreglene. Nå vil Jon Helgheim (Frp) ha alle i karantene.

I forkant av George Floyd demonstrasjonen advarte helseminister Bent Høie om at det kun var lov med 50 personer. Justisminister Monica Mæland sa at det ikke var forsvarlig med en stor samling mennesker, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa at han fryktet såkalte superspredere.

Fredag møtte likevel cirka 10.000 mennesker opp i en støttedemonstrasjon for den avdøde afroamerikaneren for å protestere mot politivold.

Lørdag varsler Fremskrittspartiet at de skal oversende et skriftlig spørsmål til justisministeren. Partiet mener demonstrasjonen var et alvorlig brudd på smittevernsbestemmelsene.

– Hvorfor grep ikke politiet inn mot den ulovlige demonstrasjonen og hva gjorde justisministeren for å forhindre at dette skulle skje? spør Frps Jon Helgheim i spørsmålet TV 2 har fått lese.

I spørsmålet skriver Helgheim at det også vil være naturlig å sette demonstrantene i hjemmekarantene.

– En hån

Stortingsrepresentant Helgheim kaller demonstrasjonen «meget egoistisk og hodeløs» ettersom folk har ofret «alt» i flere måneder for å følge myndighetenes råd.

– Bedrifter går under og folk mister jobben. 17-maifeiring ble avlyst og folk har ikke en gang kunnet ta et siste farvel med sine kjære. Så kan alt dette bli forgjeves fordi tusenvis av mennesker plutselig blåser i alt annet enn seg selv og sin sak. Dette er en hån mot alle som har bidratt og ofret så mye, sier Helgheim.

Han mener alle som deltok i demonstrasjonen bør i hjemmekarantene i 14 dager.

– Karantenen bør deltagerne forsørge økonomisk selv, sier han.

Stortingsrepresentanten er redd for at konsekvensen blir at smitten kan spre seg på nytt og at innsatsen og forsakelsene kan ha vært forgjeves.

Mangler hjemmel

Anine Kierulf, som er eksperter på ytringsfrihet, sa fredag at politiet ikke ville ha hjemmel til å bryte inn i demonstrasjonen på grunn av brudd på smittevernsreglene.

Politiet viste også til ytringsfriheten, og sa at de ikke kommer til å gripe inn så lenge demonstrasjonen foregår innenfor lover og regler, selv hvis det dukker opp flere enn 50 personer.

– Trumfer ikke ytringsfrihet smittevern?

– Ikke på denne måten! Dersom alle skulle tenkt sånn hadde alt av politiske arrangementer og lignende gått som normalt. Det er helt utenkelig. Det finnes mange alternative måter å ytre seg på, så ytringsfriheten blir ikke stanset av at folk forholder seg til smittevernbestemmelsene, sier Helgheim og legger til:

– Det er fryktelig egoistisk at noen plutselig tror det ble opp til hver enkelt å vurdere hva som er viktig nok til å bryte restriksjoner og ikke, sier han.


– Svært bekymret

BEKYMRET: Justisminister Monica Mæland sier hun er svært bekymret for smitterisikoen Geroge Floyd demonstrasjonen utgjorde. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
BEKYMRET: Justisminister Monica Mæland sier hun er svært bekymret for smitterisikoen Geroge Floyd demonstrasjonen utgjorde. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Justisminister Monica Mæland (H) har blitt forelagt kritikken fra Helgheim. Hun viser til hva hun sa om demonstrasjonene i avisrunden på TV 2 lørdag morgen.

– Det er helt forståelig at folk søker seg ut i gatene for å demonstrere, protestere og vise følelsene sine, men jeg er veldig bekymret. Jeg er utrolig for at man ikke holdt mer avstand og var færre samlet, sier hun.

Justisministeren minner om at vi ikke må bli for utålmodige, og huske at nedstengningen og smittevernreglene har hatt konsekvenser for mange.

– Det det har hatt en stor kostnad for mange, så jeg er veldig opptatt av at vi ikke mister kontrollen igjen. Nå må vi følge veldig nøye med på hva som skjer de neste ukene med smitten i både Oslo og Bergen, sier hun.

– Uheldig

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier også at han har forståelse for at mange vil ytre seg, men mener det bør skje uten at man bidrar til smittespredning.

– Det at så mange mennesker brøt koronareglene i går er uheldig både fordi det kan bidra til økt smittespredning og fordi det gir et uheldig signal til alle dem som lojalt følger reglene og bidrar til at vi fortsatt har kontroll på smitten i Norge, sier han til TV 2.

– Dersom man har planer om å besøke besteforeldre, bør man vente i noen uker nå, faktisk, sier Nakstad.

– Smitterisko

Under markeringen ble det ropt slagord «black life matters». I tillegg var det 8 minutter og 46 sekunder stillhet, samme tid som George Floyd ble holdt nede av politiet før han døde.

Helseminister Bent Høie (H) kommenterer fredagens George Floyd-demonstrasjoner i et Facebook-innlegg lørdag.

– Når det gjelder de som møtte opp på demonstrasjonene, forstår jeg det. Vi skal si nei til rasisme og vi skal stå opp sammen mot rasisme. Det var allikevel mange mennesker som samlet seg på demonstrasjonene og som har stått tett i tett. De har blitt utsatt for risiko for smitte, skriver han.

Han understreker at det er utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på koronaviruset, blir hjemme og at de får testet seg.