FOLKEHAV: Det var smekkfullt utenfor Stortinget da flere tusener viste sin støtte til George Floyd.
FOLKEHAV: Det var smekkfullt utenfor Stortinget da flere tusener viste sin støtte til George Floyd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Flere tusener rundt om i landet viste sin støtte til George Floyd

Et folkehav av mennesker trosset advarseler fra helseministeren for å vise sin støtte til George Floyd og kampen mot rasisme.

Det er samlet seg tusenvis av demonstranter til den varslede støttedemonstrasjonen til George Floyd utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, melder TV 2s reporter på stedet.

Demonstrantene gikk så til Stortinget hvor det dannet seg et folkehav av demonstranter som viste sin støtte til George Floyd.

Under markeringen ble det ropt slagord «black life matters». I tillegg var det 8 minutter og 46 sekunder stillhet, samme tid som George Floyd ble holdt nede av politiet før han døde.

I forkant av demonstrasjonene advarte helseminister Bent Høie om at det kun var lov med 50 personer. Under en pressekonferanse tidligere i dag sa justisminister Monica Mæland at det ikke var forsvarlig med en så stor samling av mennesker under koronakrisen.

Demonstranter: – Dette er et steg i riktig retning

Ikke bare i Oslo hadde det samlet seg mange mennesker. Til tross for at arrangørene i Bergen hadde sag demonstrasjonen ville foregå digitalt, var det mange hundre som gikk ut på Festplassen for å vise sin støtte.

Deriblant Anita Johnny, Patience Toe og Aminata Bandeh. De tok del i det som ble en fredelig og minnerik støttedemonstrasjon.

– Vi kommer ingen vei med å være stille. Man må snakke, og det er viktig at man annerkjenner forskjellene. Snakk med hverandre, og ikke baser ting på fordommer og hat, sier Anita Johnny til TV 2.

Jentene er fornøyde med støtten politiet og folk har vist.

– Selv om saken er utrolig viktig, har det vært fin stemning. Det har vært sang, latter og dans. Dette er første skritt mot bedring, utdyper Patience Toe.

Politiet: Tusener gikk mot sentrum

Ifølge politiet var det samlet seg flere tusen utenfor USAs ambassade, som gikk ned mot sentrum og Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

– Det er noen tusener som som har flyttet seg fra ambassaden og går nå mot sentrum, sier Andre Kråkenes, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til TV 2.

Politiet sier til TV 2 at det var noen som avfyrte en røykgranat inne i folkemengden utenfor ambassaden, men ingen ble skadet. De takker demonstrantene for at det gikk fredelig for seg.

– Det ble meldt om at det var en røykgranat som gikk av inne i folkemengden utenfor ambassaden. Vi vet ikke hvor den kommer fra, men ingen ble skadet, sier Kråkenes.

Vil støtte opp om ytringsfriheten

Politiet har tidligere uttalt til TV 2 at de ikke vil gripe inn så lenge det foregår fredelig. Operasjonslederen understreker dette da TV 2 tar kontakt under demonstrasjonen.

– Vi har fokus på at ytringsfriheten skal ivaretas, og de skal få lov til å demonstrere, sier operasjonslederen

Mer enn 19.000 personer har meldt seg på Facebook-arrangementet, som har fått navnet «We can´t breathe - rettferdighet for George Floyd».

AMBASSADEN: Utenfor ambassaden til USA var det før klokken 16.00 flere hundre mennesker utenfor.
AMBASSADEN: Utenfor ambassaden til USA var det før klokken 16.00 flere hundre mennesker utenfor. Foto: Anders Stensås / TV 2

Babu Katembo, talsperson for organisasjonen ARISE, en av arrangørene er utenfor Stortinget.

– Vi har store forventninger til dagen, og håper å få fram vårt budskap. At rasisme og politivold ikke er greit noe sted i verden.

ARRANGØR: Babu Katembo var på plass foran Stortinget før demonstrasjonen startet.
ARRANGØR: Babu Katembo var på plass foran Stortinget før demonstrasjonen startet. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Politiet vil ikke forby en større folkemengde

Utenfor ambassaden er det et stort politioppmøte.

– Politiets rolle er å sikre ytringsfriheten, og oppfordrer folk til å benytte seg av den og sørge for at budskapet kommer frem, sier stabsjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

De kommer ikke til å gripe inn så lenge demonstrasjonen foregår innenfor lover og regler, selv hvis det dukker opp flere enn 50 personer.

– Smittevernsansvaret ligger på arrangøren og på enkeltpersoner, så politiet kommer ikke til å gripe inn med mindre det oppstår ekstreme situasjoner, forteller Nilssen.

Politiet opplyser at de har stengt en vei i forbindelse med demonstrasjonen utenfor USAs ambassade.

Fikk ikke dispensasjon

Arrangørene i Oslo besluttet torsdag at demonstrasjonen mot politivold og rasisme kun skal bestå av 50 personer. I tillegg skal det organiseres enn menneskelig kjede av 750 personer som har meldt seg på arrangementet.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sa Rawha Yohaness da til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er arrangører sammen med organisasjonen Arise.