Feirer forsinket russetid i juni: – Må få russetiden i gang

Men det er ikke alltid like lett å holde på smittevernstiltakene.

I en bolig utenfor Bergen, er guttene fra russebussen «Dommedagen 2020» klare til å ta festen til nye høyder. Første uken av en forsinket russetid er i gang.

– Jeg er allerede litt sliten. Og jeg har ikke engang eksamener jeg må tenke på, forteller Leon Syversen (18) til TV 2 i forkant av festen.

I slutten av mars måtte russen belage seg på en avlyst russetid. Rett før 17. mai endret imidlertid regjeringen koronatiltakene - og 50 personer kunne derfor samle seg på samme sted.

Normalt skulle russetiden vært ferdig nå, men over flere steder i landet, har de utsatt russetiden til juni.

– Folk skjønner at vi må få russetid en gang - og det er nå, sier Syversen.

Smittevernstiltak: – Ikke lett

Guttene står på sofaen og danser til sin egen låt, men prøver å holde avstand så godt som de kan. På bordet står det antibac. Men det er ikke alltid like lett å opprettholde smittevernstiltakene.

– Det er ikke lett, nei. Jeg tror at med engang det blir involvert alkohol og guttastemning, så blir én meter fort om til 20 centimeter. Men det har stort sett gått fint, sier Syversen, som legger til at de prøver å ta andre forholdsregler.

Guttene har, på lik linje som flere russebusser i Norge, hatt et dyrt budsjett på russebussen. De forteller om flere års planlegging av millionbussen. Fallhøyden var derfor stor da de trodde russetiden var så godt som avlyst.

– Jeg tror egentlig vår russetid blir den beste. Nå har folk sittet inne i noen måneder og ikke fått lov å feste eller henge med venner. Samtidig har vi ikke eksamener å forholde oss til, sier han.

Politiet: – Eksemplarisk

I Bergen har politiet vært til stede under flere av sammenkomstene siden russetiden. Politiet er imponert over hvordan russen har taklet koronasituasjonen den siste tiden.

– Russen har vært eksemplarisk med tanke på alt som har skjedd. De har forholdt seg til råd og veiledning som de har fått, forteller avsnittsleder Brynhild Lyssand Eide ved Kriminalforebyggende avsnitt.

På spørsmål om hva politiet gjør dersom det samler seg over 50 personer på treffene, svarer Eide:

– Så lenge russen oppfører seg fint, vil vi kun komme med råd og veiledning. Vi kommer ikke til å forfølge strafferettslig på grunn av det.

Guttene fra «Dommedagen 2020» lover å feire russetiden videre med måte.

– Vi skal kose oss innenfor rimelighetens grenser, avslutter Syversen.

Har du tips om russetiden? Kontakt journalisten!