STOCKHOLM: Politiet har stoppet demonstrantene nedenfor slottet ved Norrbro i Stockholm sentrum. Demonstrasjonene beveger seg igjennom sentrum av byen.
STOCKHOLM: Politiet har stoppet demonstrantene nedenfor slottet ved Norrbro i Stockholm sentrum. Demonstrasjonene beveger seg igjennom sentrum av byen. Foto: Jonas Ekströmer/tt Nyhetsbyrån

Floyd-demonstrasjoner i Sverige:

Tusenvis demonstrerte i Stockholms gater

Under parolen «Black lives matter» tok flere tusen demonstranter til gatene i Stockholm onsdag kveld. Ifølge flere svenske medier utviklet demonstrasjonene seg lenge til å bli voldelige.

En liten halvtime før midnatt rapporterer Expressens reporter på stedet at demonstrasjonene i hovedstaden har roet seg.

Politiet brukte tidligere på kvelden både pepperspray og batong mot enkelte av demonstrantene. Minst to personer skal være sendt til sykehus, og to personer er pågrepet.

På grunn av koronaviruset er det ikke tillatt med forsamlinger på mer enn 50 personer i Sverige om dagen.

Likevel anslår arrangøren at opp mot 8000 personer tok til gatene i Stockholm onsdag kveld. Det skriver Dagens Nyheter.

Demonstrasjonene er nå på overtid av det det er gitt tillatelse til, og politiet jobber med å bryte opp folkemengdene. Arrangøren hadde tillatelse til å samle 50 demonstranter på Sergels torg mellom klokken 18 og 20 i kveld.

Allerede klokken 18 var det samlet seg flere tusen personer på torget, og politiet bestemte seg fort for å prøve å bryte opp folkemengdene.

Etter markeringen på Sergels torg forflyttet demonstrantene seg gjennom gatene til flere områder i sentrum av Sveriges hovedstad.

Steinkasting mot politiet

Ifølge Aftonbladet har demonstrantene forsøkt å storme et kjøpesenter. I tillegg har noen kastet steiner og flasker mot politiet.

Expressens reporter i Stockholm rapporterte rundt klokken 20 om festivalstemning med mengder av folk. Det som begynte som en rolig demonstrasjon på Sergels torg beveger seg nå gjennom Stockholm sentrum opp mot slottet, ifølge avisen.

BLOKKERING: Politiet hindrer demonstrasjonene i å nå slottet.
BLOKKERING: Politiet hindrer demonstrasjonene i å nå slottet. Foto: Jonas Ekstromer/AP

Politiet har jobbet med å bryte opp folkemengdene helt siden arrangementet startet.

– Vi oppfordrer folk til å forlate stedet, sier talsperson for Stockholm-politiet, Mats Eriksson til Aftonbladet.

Han opplyser at politiet har opprettet dialog med arrangøren.

– Vi har god tålmodighet og vil fortsette dialogen, sier Eriksson videre.

Politiet benytter blant annet droner for å overvåke folkemengdene. Det er også satt inn patruljer ridende på hest for å få kontroll.

Protester verden over

Bakgrunnen for kveldens demonstrasjoner i Stockholm er drapet på afroamerikanske George Floyd som døde i Minneapolis 25. mai.

Floyd ble pågrepet av politiet etter at en butikkansatt mente han hadde forsøkt å betale for sigaretter med en falsk sjekk.

17 år gamle Darnella Frazier filmet pågripelsen, og dokumentere hvordan politimannen Derek Chauvin kneler på nakken til Floyd i over åtte minutter.

– Jeg kan ikke puste, sier Floyd i videoen.

Han ble erklært død en time senere.

Nå er Chauvin og tre av kollegaene hans i politiet siktet for drap.