Stort jordskred – flere hytter og hus er tatt

Et stor skred har gått i Alta i Finnmark og flere hus og hytter ble dratt ut i Altafjorden. Nødetatene forteller at det stadig går etterskred.

Politiet i Finnmark fikk melding om skredet klokken 15.45 onsdag. Alle nødetater rykket til stedet. I tillegg bidro redningshunder og Sivilforsvaret.

Det skal være to hus, en hytte, noen båtnaust og noen uthus som er tatt av skredet, som gikk på vestsiden av Kråkneset. En bil skal også være skylt på sjøen.

HUS: Et stort jordskred har gått ved Kråkeneset i Alta. Totalt er åtte hus blitt dratt i vannet. Foto: Redningsselskapet,
HUS: Et stort jordskred har gått ved Kråkeneset i Alta. Totalt er åtte hus blitt dratt i vannet. Foto: Redningsselskapet, "Vekteren" / NTB scanpix

Det første skredet anslås å være på mellom 650 og 800 meter langt og mellom 30 og 40 meter høyt. I tillegg har det vært en rekke etterskred.

– Da det første skredet gikk ble flere hus og hytter tatt, men vi jobber fortsatt med få oversikt. Ytterligere et hus ble tatt av et etterskred. Det går ras hele tiden, så vi tør fortsatt ikke å gå inn i området, sa operasjonsleder Torfinn Halvari kort tid etter hendelsen.

NVE er på stedet for å vurdere sikkerheten og skredfaren. I tillegg er det sendt opp droner over området. Nødetatene har fortsatt ikke bevegd seg inn på området onsdag kveld.

En bolig hvor det var én beboer ble evakuert, men huset står fortsatt. Politiet bekrefter at det totalt er åtte hus som er rammet.

ETTERSKRED: Nødetatene har foreløpig ikke bevegd seg inn på skredområdet ettersom det er fare for etterskred. Foto: Hanne Larsen / Altaposten / NTB scanpix
ETTERSKRED: Nødetatene har foreløpig ikke bevegd seg inn på skredområdet ettersom det er fare for etterskred. Foto: Hanne Larsen / Altaposten / NTB scanpix

Ingen personer tatt

Først ble det meldt at en hund ble tatt av skredet og skyldt ut på havet. Hunden har overlevd og svømte inn til fjæra, sier politiet til TV 2.

Det var først usikkert om personer var tatt av skredet. Brannvesenet stilte derfor med store ressurser på stedet. De søkte blant annet etter personer som kan være tatt av skredet i fjorden.

– Vi er ute med redningsskøyte og alle ressurser vi har tilgang til. Det går ras hele tiden, sa Christian Eriksen, fungerende vaktleder i 110-sentralen Finnmark.

Politiet opplyser at de onsdag kveld fortsatt ikke har indikasjoner på at noen personer blitt tatt av skredet.

– Vi har vært i kontakt med personer i alle de aktuelle boligene, og derfor tror vi ikke at noen er tatt. Brann og helse avsluttet på stedet, sier operasjonsleder Torfinn Halvari onsdag kveld.

Har satt krisestab

Ordfører i Alta, Monica Nielsen, forteller at kommunen har satt krisestab.

– Alle nødetater er på plass og det jobbes godt på skadestedet. Første prioritet her nå er å få kartlagt situasjonen og omfanget, sier Nielsen.

Hun forteller at politiet har opprettet en sikkerhetssone rundt området hvor skredet gikk.

– Politiet har sperret av området for å hindre at folk kommer i nærheten av stedet. Det var av betydelig størrelse og det går fortsatt flere ras, sier ordføreren.

Hun advarer også om at en mengde gjenstander befinner seg i sjøen. Hun ber alle med båt om å være forsiktige.

SKRED: Flere hus og hytter ble tatt av skredet. Foto: Erlend Hykkerud / iFinnmark
SKRED: Flere hus og hytter ble tatt av skredet. Foto: Erlend Hykkerud / iFinnmark

Ferdselsforbud

Til Altaposten opplyser distriktsingeniør Anders Bjordal i NVE at det er snakk om et kvikkleireskred.

– Det er en veldig lang og høy raskant, med små avskallinger der det raser i toppen. Flere etterras har gått utover ettermiddagen her, forteller han.

I forbindelse med jordskredet, er politiet ilagt et ferdselsforbud fra Kjosen langs gamle E6 til Vengberga frem til klokken 15 torsdag.

– Veien ligger nære skredområdet, så vi ber om at dette forbudet følges, sier operasjonsleder Halvari i Finnmark politidistrikt.

Er du i nærheten av raset og har informasjon, bilder eller video? Send til TV2 på tips@tv2.no