DEMONSTRERTE: Rekordmange demonstranter møtte opp utenfor Det hvite hus tirsdag kveld.
DEMONSTRERTE: Rekordmange demonstranter møtte opp utenfor Det hvite hus tirsdag kveld. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Mer uro da USA demonstrerte for åttende dag på rad

NEW YORK (TV 2): Demonstrasjonene etter George Floyds dødsfall fortsetter med uforminsket styrke natt til onsdag.

Natt til onsdag ble USAs gater nok en gang fylt av hundretusenvis av demonstranter. I George Floyds hjemby Houston tok over 60 000 til gatene, sammen med 16 av Floyds familiemedlemmer.

Familien har tidligere oppfordret demonstrantene til å holde seg fredelige, og den lokale nyhetskanalen ABC 13 melder at markeringen i Houston foregikk uten uønskede hendelser.

– Urettferdig rettssystem

I New York, som var preget av flere voldelige hendelser natt til tirsdag, tok tusener av demonstranter til gatene. Blant dem var Samantha Torres, som har demonstrert siden fredag.

– Det har vært en berg- og dalbane. Det har vært spennende å se at så mange mennesker samler seg for å formidle budskapet vårt. Vi har forsøkt å fortelle dette urettferdige rettssystemet hva det er vi vil ha. Samtidig har det vært trist å se hvordan politiet har behandlet fredelige demonstranter, sier Torres til TV 2.

Samantha Torres er en av mange demonstranter i New York.
Samantha Torres er en av mange demonstranter i New York. Foto: Mathias Ask/TV 2

I motsetning til tusenvis av demonstranter, velger Torres å følge portforbudet innført i byen.

– Jeg er her som en fredelig demonstrant. Jeg vil ikke bryte noen lover, jeg vil bare bli hørt.

Der hvor markeringen i New York lenge var fredelig, rapporteres det om flere lovbrudd etter hvert som natten senket seg.

I nabolaget Chelsea havnet demonstranter i klinsj med politiet, og flere ble arrestert. Ifølge CNN er 40 demonstranter arrestert i natt, men politiet forventer flere pågripelser de neste timene. Til sammenlikning ble 700 arrestert natt til tirsdag.

En person hopper ut av et butikkvindu i New York natt til onsdag.
En person hopper ut av et butikkvindu i New York natt til onsdag. Foto: Jeenah Moon/REUTERS

– Ute av kontroll

Donald Trump anklager guvernør Andrew Cuomo og ordfører Bill de Blasio for å ikke gjøre nok i kampen mot opptøyene, og krever at de innkaller nasjonalgarden.

– Politiet vil trenge mer hjelp. New York er helt ute av kontroll. Cuomo og de Blasio må slå ned på opptøyene nå! skriver presidenten på Twitter.

I Charlotte, Nord-Carolina har politiet arrestert en demonstrant som bar en halvautomatisk rifle. Politiet ble angrepet med flasker og steiner, før de brukte tåregass for å spre demonstrantene. Flere ble arrestert, ifølge CMPD News.

Rekordoppmøte i hovedstaden

I hovedstaden Washington, D.C. var stemningen spent etter gårsdagens sammenstøt mellom militærpoliti og fredelige demonstranter. Sammenstøtet virker å ha oppildnet demonstrantene, og tirsdag møtte rekordmange opp utenfor Det hvite hus.

Til tross for at tusenvis valgte å bryte portforbudet, forholdt demonstrantene seg fredelige og det er ikke rapportert om store sammenstøt eller arrestasjoner i hovedstaden.

Senator og tidligere presidentkandidat Elizabeth Warren var blant de oppmøtte utenfor Det hvite hus.

– Det er viktig at vi kommer oss ut på frontlinjen og fordømmer rasisme, sier senatoren ifølge Washington Post.

Krever rettferdighet

På en direktesendt pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid, snakket Roxie Washington ut om dødsfallet som har rystet USA. Washington er mor til Floyds seks år gamle datter Gianna.

– Jeg har ikke mye si siden jeg ikke klarer å finne de riktige ordene akkurat nå, men jeg vil at alle skal vite hva de politibetjente tok, sier Washington mens hun kjemper mot tårene.

– Til syvende og sist får politibetjentene gå hjem til familiene sine. Gianna har ikke lenger en far. Han vil aldri se henne vokse opp, eller avlegge eksamen. Han vil aldri følge henne til alteret. Hvis hun har et problem og trenger faren sin, så kan han ikke hjelpe henne lengre, sier Washington.