MAKTOPPVISNING: Medlemmer av Nasjonalgarden på trappene av Lincoln Memorial i Washington, D.C. tirsdag.
MAKTOPPVISNING: Medlemmer av Nasjonalgarden på trappene av Lincoln Memorial i Washington, D.C. tirsdag. Foto: Win McNamee/AFP

Tidligere militærleder hudfletter Trumps maktbruk

Donald Trump truer med å kalle inn hæren, mens militærpoliti bruker tåregass og gummikuler mot demonstranter. Presidentens maktbruk kritiseres.

Mandag truet Donald Trump med å sende inn hæren for å få stans på voldelige opptøyer, før han besøkte en vandalisert kirke utenfor Det hvite hus. For at presidenten skulle besøke kirken, måtte militærpoliti bruke tåregass og gummikuler for å fjerne demonstrantene som hadde samlet seg utenfor presidentboligen.

Hudflettes av admiral

Senere på kvelden sendte myndighetene inn militærhelikopter for å fjerne demonstrantene fra hovedstadens gater. Maktbruken og truslene får flere til å reagere.

Den pensjonerte admiralen Mike Mullen er lite imponert over Trumps militærbruk. Her fra 2011.
Den pensjonerte admiralen Mike Mullen er lite imponert over Trumps militærbruk. Her fra 2011. Foto: Hiro Komae/AP

Blant kritikerne er den pensjonerte admiralen Mike Mullen, som ledet det amerikanske militæret fra 2007 til 2011. I en kronikk i The Atlantic kommer han med flengende kritikk av presidenten.

– Jeg ble kvalm av å se sikkerhetsstyrker, inkludert medlemmer av nasjonalgarden, bruke makt og vold for å rydde vei for presidentens besøk til St. John's kirke, skriver Mullen.

– Avsmak

Den pensjonerte admiralen skriver videre at han lenge har valgt å ikke uttale seg om Trumps presidentskap. De siste ukers hendelser har gjort det «umulig å forholde seg stille».

– Trump viste sin avsmak for fredelige demonstrasjoner, oppmuntret statsledere som ønsker å se oss slite, og risikerte å ytterligere politisere menn og kvinner som tjener i militæret, fortsetter Mullen.

Admiralen understreker at han tar avstand fra voldelige opptøyer, og oppfordrer politikerne til å ta tak i den institusjonelle rasismen som har preget USA i flere tiår.

Innkaller soldater til D.C.

Onsdag opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet at nærmere 1600 soldater er sendt til Washington D.C.

En talsmann for Pentagon opplyser til Reuters at soldatene er utplassert på militærbaser i området rundt hovedstaden.

Soldatene er på forhøyet beredskap, men deltar ikke i operasjoner i regi av sivile myndigheter, heter det i uttalelsen.

Trump svarer

Presidenten har ikke kommentert mandagens trusler om militærbruk ytterligere. Natt til tirsdag tar han til Twitter for å forsvare mandagens maktbruk:

– Washington, D.C. var det tryggeste stedet i verden i går kveld! skriver presidenten på Twitter. Han benekter at demonstrantene var fredelige, og peker på at St. John's kirke ble vandalisert kvelden i forveien.

Natt til onsdag fortsetter demonstrasjonene for åttende dag på rad. Der hvor tirsdagens opptøyer endte i vold og plyndring flere steder, har demonstrantene så langt forholdt seg fredelige.

En rekke byer er under portforbud, men både i New York og Washington, D.C. velger tusenvis av mennesker å trosse dette.