RASER: Demonstranter verden over har tatt til gatene for å demonstrere etter at George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av amerikansk politi.
RASER: Demonstranter verden over har tatt til gatene for å demonstrere etter at George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av amerikansk politi. Foto: Alex Brandon / Handout

Derfor raser en hel verden etter drapet på George Floyd

Det har gått ni dager siden George Floyds dødsfall ble fanget på film. Nå demonstrerer en hel verden mot politivold og rasisme.

25. mai blir George Floyd pågrepet av politiet i Minneapolis i USA. En butikkansatt mener han har forsøkt å betale for sigaretter med en falsk sjekk.

17 år gamle Darnella Frazier filmer pågripelsen, og dokumenterer hvordan politimannen Derek Chauvin kneler på nakken til Floyd i over åtte minutter.

17 år gamle Darnella Frazier filmet pågripelsen av George Floyd.
17 år gamle Darnella Frazier filmet pågripelsen av George Floyd. Foto: Darnella Frazier via AP

– Jeg kan ikke puste, sier Floyd i videoen.

Han blir erklært død en time senere.

Fikk sparken

Samme kveld publiserte Frazier videoen på sosiale medier. Den spredde seg raskt, og dagen etter fikk de fire politimennene sparken.

Det var imidlertid ikke nok for innbyggerne i Minneapolis. Politiet i byen har lenge blitt anklaget for å behandle afroamerikanere urettferdig, og Floyds dødsfall fikk begeret til å renne over.

Samme kveld samlet hundrevis av demonstranter seg utenfor politistasjonen i Minneapolis, hvor de krevde at de involverte betjentene ble stilt til ansvar.

Se video av pågripelsen under (NB! Vi advarer mot sterke bilder)

Demonstrasjonene vokste raskt i størrelse, og det som begynte som en fredelig protest, eskalerte 27. mai. Da oppsto det sammenstøt mellom politi og demonstranter, og både biler og bygninger ble påtent.

Satte fyr på politistasjon

Folk begynte også å demonstrere i flere andre amerikanske byer, og både i Memphis og Los Angeles tok folk til gatene for å vise sin misnøye mot politivold.

TÅREGASS: Politi og nasjonalgarden bruker tåregass for å stoppe demonstrantene.
TÅREGASS: Politi og nasjonalgarden bruker tåregass for å stoppe demonstrantene. Foto: Curtis Compton

Samtidig som demonstrasjonene vokste i størrelse, økte også volden. Den tredje dagen med protester, 28. mai, ble syv demonstranter skutt i Kentucky.

I Minneapolis satte en gruppe demonstranter fyr på en av byens politistasjoner, og guvernør Tim Waltz kalte inn nasjonalgarden for å få slutt på opptøyene.

De kommende dagene fulgte flere andre i Minnesotas fotspor.

Kritikk fra Trump

President Donald Trump reagerte på opptøyene og hvordan ordfører Jacob Frey håndterte saken.

– Jeg kan ikke stå å se på at dette skjer mot Minneapolis, en flott amerikansk by, tvitret presidenten 29. mai.

Samme dag ble politibetjenten som pågrep George Floyd arrestert og siktet for drap.

– Dette er det raskeste vi har tatt ut siktelse mot en politimann noensinne. Vanligvis kan slike saker ta flere måneder eller år, sa aktor Mike Freeman.

Noen timer tidligere ble CNNs reporter Omar Jimenez arrestert på direkte TV. Jimenez er afroamerikaner, og klippet vekket stor oppsikt. Totalt har over 100 journalister blitt angrepet av politiet under demonstrasjonene.

– Når plyndringen starter, begynner skytingen

I lys av de mange voldelige opptøyene, fulgte presidenten opp med en melding som satte sinnene i kok hos mange:

– Når plyndringer starter, begynner skytingen, advarte Trump.

Sitatet er hentet fra Walter Headly, som var politisjef i Miami i 1967. Headly kom med uttalelsene etter at afroamerikanere demonstrerte i byen, og Trump måtte tåle sterk kritikk for ordvalget. Twitter markerte meldingen, ettersom de mente den oppfordret til voldsbruk.

Senere på kvelden måtte Trump og familien søke tilflukt i en bunkers i kjelleren i Det hvite hus. Utenfor sto store mengder demonstranter.

Kjørte over demonstranter

30. mai begynte politiet å gå kraftigere til verks mot demonstrantene. I New York kjørte to politibiler over en gruppe demonstranter. Borgermester Bill de Blasio nektet imidlertid å kritisere politiet:

– Jeg kommer ikke til å klandre betjenter som forsøkte å håndtere en helt umulig situasjon, sier han, og legger til at demonstrantene skaper situasjonen ved å omringe bilen, sa borgermesteren.

Samme dag kjørte et vogntog inn i en gruppe demonstranter i Minneapolis. Utrolig nok ble ingen skadet. Politiet konkluderte imidlertid med at sjåføren ikke kjørte inn i folkemengden med vilje.

Opptøyene har fått 25 byer til å innføre portforbud. Det har dermed ikke stanset protestene, og i løpet av helgen ble det demonstrert i over 300 amerikanske byer, ifølge NBC.

Hundretusenvis av mennesker deltok i det som hovedsaklig var fredelige demonstrasjoner, men 31. mai ble minst seks mennesker drept, ifølge Associated Press.

Blant de døde er en politibetjent i Oakland, California.

– To føderale politifolk som var stasjonert ved Oakland Down Town Federal Building har fått skuddskader. Dessverre har en av dem omkommet av skadene, sa politiet i en uttalelse.

Døde av kvelning

1. juni konkluderte en obduksjonsrapport med at George Floyd døde av kveling.

Konklusjonen stridet mot en foreløpig offisiell rapport som ble laget rett etter at Floyd døde, men var mer i samsvar med en privat obduksjonsrapport som ble bestilt fra Floyds familie. I denne ble det bekreftet at George Floyd døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen».

I en telefonkonferanse ba Trump guvernørene om å slå hardere ned på opptøyene, og i en TV-sendt tale truer han med å sende inn hæren for å få slutt på opptøyene.

Natten var preget av voldelige opptøyer, særlig i New York. Flere butikker ble plyndret og politibetjenter ble kjørt over av en personbil.

Spredt til Norge

Demonstrasjonene har også spredd seg til andre land i verden.

I Paris avfyrte politiet tåregass mot demonstrantene etter at de startet flere branner i protest mot politivold og rasisme. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har demonstrasjonene spredt seg helt fra Amsterdam i Nederland til Nairobi i Kenya.

Også i Norge er det opprettet arrangementer for å vise solidaritet med George Floyd.

I Oslo har 12.000 personer trykket «skal» på en demonstrasjon som etter planen skal foregå utenfor den amerikanske ambassaden i hovedstaden.

Hvorfor er folk sinte?

Hva er så årsaken til at George Floyds død vekker et så voldsomt sinne blant folk verden over? Mange mener at drapet på Floyd er en påminnelse på hvor lite som har skjedd i utviklingen på rettighetene til den afroamerikanske befolkningen.

Det trekkes også paralleller til slutten av 1960-tallet da Martin Luther King kjempet for likestilling mellom hvite og svarte og til slutt endte med å bli drept selv.

SIKTET: Politimannen Derek Chauvin er siktet for drapet på George Floyd.
SIKTET: Politimannen Derek Chauvin er siktet for drapet på George Floyd. Foto: Hcso / Reuters

President Donald Trump har måttet tåle mye kritikk for måten han har håndtert situasjonen i USA på. Etter truslene om å sette inn hæren for å stoppe demonstrasjonene har guvernører tatt til orde og sagt at dette er nok et bevis på at Trump er ute av stand til å styre landet.

– Presidenten ønsker å skape sin egen virkelighet. I Washington, D.C. var det mange demonstranter, fredelige demonstranter. Det var unge, for det meste hvite demonstranter, som ble provosert av hva som skjedde med George Floyd, og det burde de være, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo til CNN.

Foreløpig er det kun politimannen Derek Chauvin som er siktet og pågrepet for drapet på Floyd. Demonstrantene krever imidlertid at de tre andre som deltok i pågripelsen også blir stilt for retten.

Etter planen skal Chauvin møte i retten for første gang i neste uke.