Lastebil kjørte mot demonstranter

En lastebilsjåfør er arrestert etter at en lastebil kjørte inn i en ansamling med demonstranter på Minneapolis Bridge på motorveien I-35. Mellom 5000 og 6000 demonstranter skal ha vært samlet.

Demonstrasjonene etter drapet på George Floyd fortsetter natt til mandag norsk tid. Det skal ifølge The Guardian ha vært flere tusen demonstranter samlet på broen da lastebilen kom mot dem i stor fart. Ingen er meldt alvorlig skadet, men to barn er savnet.

En stort folkemengde skal ha blokkert broen da de så en lastebil som fraktet bensin komme i fart rundt svingen. Folkemengden splittet seg i panikk, og flyktet til siden mens lastebilen pløyet gjennom. Ifølge The Guardians journalist på stedet, skal flere ha vært nære å bli påkjørt.

Politiet sier at sjåføren ser ut til å ha kjørt mot demonstrantene med vilje. Bilder av hendelsen viser at semitraileren kjører opp på broen og demonstranter som løper unna.

Da lastebilen stoppet ble føreren revet ut av bilen og banket. Han er nå sendt til sykehus. Politiet sier mannen er arrestert. Det er ikke klart om handlingen var bevisst, eller om føreren ikke var klar over at broen var stengt.

Hendelsen ble vist live på TV:

Folkene bak demonstrasjonen ber nå om hjelp til å finne to barn som ble splittet fra foreldrene sine da mengden ble oppløst.

– Veldig opprørende handlinger av en trailersjåfør på I-35, som egget opp en gruppe fredelige demonstranter. Trailersjåføren er skadet og tatt til sykehus med skader som ikke er livstruende. Han er arrestert. Det virker ikke som noen demonstranter ble truffet av tankbilen, skriver Minnesota Department of Public Safety på Twitter.

Guvernøren i Minnesota, Tim Walz, kaller hendelsen «fryktelig», og sier lastebilsjåføren hadde tatt seg ut på den stengte motorveien ulovlig, skriver NBC. Veien var stengt grunnet demonstrasjonene. Walz sier det hele kunne endt i tragedie og mange dødsfall.

– Det er uklart hva hensikten hans var. Men jeg kan ikke se dette på noen annen måte enn at det er noe av det farligste jeg har sett, sier John Harrington, som leder Minnesotas departement for folkesikkerhet.

Portforbud innføres i flere byer

Flere byer i USA har innført og utvidet portforbud i påvente av nye sammenstøt natt til mandag.

Stemningen har vært svært amper og hissig etter at afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis mandag.

Det som begynte som fredelige demonstrasjoner har blitt til en protestbølge mot politivold og rasisme i USA, og de siste dagene har voldelige sammenstøt og plyndring blitt den nye virkeligheten i amerikanske storbyer.

Søndagen ble flere steder brukt til å rydde opp etter de voldsomme opptøyene.

Portforbudet utvides

I Washington D.C. har borgermester Muriel Bowser gitt ordre om at det skal innføres portforbud i hele byen mellom klokken 11 søndag og klokken 6 mandag morgen.

– Hun har også satt inn nasjonalgarden for å støtte politiet i byen, heter det i en Twitter-melding fra ordførerens offisielle konto.

Over tjue byer, inkludert Los Angeles, San Francisco, Detroit og Chicago, utvider portforbudet for millioner av mennesker, og flere steder er nasjonalgarden kalt ut.

I byen Dallas i Texas er det i tillegg erklært krisetilstand for å håndtere plyndringen, ødeleggelsene og de voldelige protestene i helgen, skriver borgermester Eric Johnson på Twitter.

Stemplet som terrororganisasjon

Utenfor Det hvite hus, der tusenvis av demonstranter hadde samlet seg, så det ut til å gå rolig for deg søndag ettermiddag.

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger, for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene. Det er ikke klart hvor mange fra gruppen, om noen, som har deltatt i opptøyene.

Trump har tatt kraftig til orde for at lov og orden gjenopprettes i USA, og han ber demokratiske borgermestere og guvernører om å bli hardere i klypa.

«Disse menneskene er ANARKISTER. Kall inn nasjonalgarden NÅ. Verden ser på og ler av dere og Sleepy Joe (Joe Biden journ.anm.). Er det dette USA vil ha? NEI!!!» skriver presidenten på Twitter

Mange pågrepet

I New York ble om lag 350 personer pågrepet natt til søndag, mens 30 politifolk ble skadd i sammenstøtene. I Los Angeles pågrep politiet like under 400 personer samme natt.

Politisjef Michel Moore sier det var en «kolonne av biler» som kjørte rundt for å plyndre forretninger i byen.

Urolighetene har spredt seg fra Minneapolis til byer som Atlanta, Washington D.C., Philadelphia, Denver, Cincinnati, Portland, Los Angeles og flere andre.

I Minneapolis ble det lørdag kveld demonstrert for femte dag på rad med ildspåsettelse, plyndring og ødeleggelse.

Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å dempe urolighetene, og i flere byer har tilfeldige mennesker og journalister blitt truffet av gummikuler.